La Evaluarea Națională s-au înregistrat cele mai bune rezultate din ultimul deceniu. Și prezența la examene a fost mult mai bună decât în ultimii ani. Anul acesta se înregistrează un mare succes, una dintre explicații fiind și eliminarea restricțiilor din pandemie, a măștilor obligatorii în timpul examenelor, de care mulți elevi s-au plâns, în ultimii doi ani, și a stresului suplimentar, provocat de testarea COVID-19.
În pandemie au fost foarte multe probleme, din cauza școlii online, la care nu au avut acces mulți dintre elevii din mediul rural și din categoriile defavorizate, iar examenele din 2020 și 2021 au adus rezultate foarte slabe, deși subiectele au fost simplificate, pentru a-i favoriza pe cei care nu s-au putut pregăti. Anul acesta, deschiderea școlilor și posibilitatea de a merge fizic la ore le-a acordat șanse în plus elevilor care au pierdut mult din pregătire în timpul școlii online. Peste 83% dintre elevi au luat peste 5 la Evaluarea Națională, înainte de contestații, acesta fiind un record absolut pentru ultimii zece ani.
„Cel mai important lucru este că numărul mediilor peste 5 este la un maxim absolut, în raport cu ultimii 10 ani. Este vorba de un procent de 82,3%. Mai exact, este vorba de 122.166 de elevi care au luat medii peste 5 anul acesta, înainte de contestații. Anul trecut am avut 76,8%, deci cu 5,5% mai puțin. Și dacă ne referim la valoare absolută, am avut puțin peste 94.000 de elevi care au luat peste media cinci. Acum avem peste 122.000. Toate județele au fost peste 70% la numărul de medii peste 5. La matematică avem 77,5 la sută medii peste cinci, mai exact 115.126 de elevi. La limba română – note peste cinci avem un procent de 85,9%, 127.920 de elevi”, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă.
Subiectele, formulate corect, anul acesta
Și numărul candidaților înscriși la Evaluarea Națională a fost mai mare decât în perioada 2016-2021, spre deosebire de situația de la Bacalaureat, unde se înregistrează cel mai mic număr de absolvenți înscriși din ultimii ani. Anul acesta, la examenul de la finalul clasei a VIII-a s-au înscris cu 24.000 mai mulți elevi decât anul trecut, iar prezența a fost de 95,5%, în raport cu cei înscriși. Sorin Cîmpeanu a mai spus că apreciază felul în care cei care au conceput subiectele au reușit să le calibreze foarte corect, astfel încât să fie adaptate perioadei pe care au traversat-o elevii, în ultimii ani. „Subiectele au fost extrem de bine formulate. Asta s-a făcut cu un efort care merită să fie apreciat. La modul general evaluarea națională a fost organizată anul acesta mai bine, mult mai bine decât anul trecut”, a spus ministrul.
Cele mai multe note peste 5 au fost în județul Cluj – 92,7%. În top urmează Bucureștiul, cu 91,6%, și Brăila, cu 91%. Cea mai mică pondere a notelor peste 5 a avut-o județul Teleorman – 71,8%, însă anul acesta mai este de remarcat faptul că toate județele au înregistrat o rată de promovare de peste 70%, ceea ce reprezintă un alt record.
Factori care au contribuit la rezultate
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, spune că la rezultatele de anul acesta a avut o contribuție majoră eliminarea restricțiilor din timpul pandemiei, dar și faptul că perioadele de restricții i-au unit mai mult pe elevi, profesori și părinți, existând un efort comun, susținut în ultima perioadă. „Poate unii consideră că subiectele au fost mai ușoare, dar eu consider că s-au depus foarte multe eforturi, din partea tuturor, pentru a se obține aceste rezultate. Predarea online din ultimii doi ani ne-a făcut să ne vedem unii cu alții, părinți cu profesori și elevi, să fim mai uniți. Subiectele sunt realizate de specialiști din sistemul de învățământ și nimeni nu-și permite să se joace cu soarta elevilor. A avut o contribuție însemnată și eliminarea restricțiilor, deci și a stresului suplimentar. Renunțarea la măsurile restrictive a contribuit la o stare mult mai bună a elevilor. Una e să dai examen cu masca pe față, cu distanțare, cu testare și cu teama de infectare sau teama că dacă iese testul pozitiv, șansa mai e abia următoarea sesiune, alta este să dai examenul într-o situație de relaxare. A dispărut acea stare de tensiune și se văd rezultatele”, a explicat, pentru Jurnalul, Marius Nistor.