Încheierea, după ani de negocieri, a tratatului de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada depinde acum numai de Belgia – mai exact de autoritățile din regiunea francofonă Valonia, care se opun unor prevederi ale tratatului. Una dintre mizele semnării acordului este și ridicarea de către Ottawa a vizelor pentru români, țara noastră dându-și acordul săptămâna trecută pentru semnarea acordului după ce a obținut promisiuni că vom putea călători liber.
Uniunea Europeană a fixat această seară ca termen-limită până la care guvernul federal al Belgiei îşi poate da acordul pentru încheierea Acordului UE-Canada (CETA), în caz contrar summitul UE-Canada, prevăzut pentru joi la Bruxelles, pentru semnarea tratatului va fi anulat, a declarat duminică o sursă europeană, relatează Reuters şi AFP. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk va discuta cu premierul belgian Charles Michel în această seară, a precizat sursa citată, astfel încât şeful guvernului canadian Justin Trudeau să poată decide dacă va veni sau nu joi la Bruxelles.
În cazul în care Charles Michel nu îi poate da asigurări lui Donald Tusk că Belgia va fi în măsură să permită semnarea de către UE a acordului de liber-schimb, atunci summitul de joi UE-Canada va fi amânat fără a se stabili o nouă dată, deși nici UE, nici Canada nu sunt dispuse să renunţe la tratatul la care lucrează de ani de zile.
După ce România şi Bulgaria şi-au ridicat obiecţiile cu privire la Tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar şi-au dat consimţământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepţia Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entităţi federale componente. Nemulţumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii şi guverne, regiunea Valonia nu şi-a dat încă acest acord.
Din Belgia, valonii și flamanzii dau mesaje contrare. Comisarul european pentru afaceri sociale Marianne Thyssen a declarat ieri că "speră" ca semnarea Tratatului de liber schimb UE-Canada să aibă loc joi, aşa cum a fost prevăzut. „Mă bazez pe deputaţii valoni, pe parlamentul valon, pe oamenii responsabili să facă un efort", a declarat comisarul belgian de origine flamandă pentru televiziunea belgiană RTL. În același timp, însă, preşedintele Partidului Socialist francofon belgian Elio Di Rupo a declarat la acelaţi port de televiziune că nu crede că acest lucru se va întâmpla.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri dimineaţă că s-a ajuns la un acord cu partea canadiană în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor pentru români din 2017. Tot vineri, după ce ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland, a confirmat eşecul negocierilor purtate cu reprezentanţii regiunii valone, președintele Iohannis a declarat că România va continua negocierile cu Canada pentru liberalizarea vizelor indiferent de rezultatul Acordului CETA.
Anunțul privind începerea negocierilor pentru Tratatul CETA a fost făcut în primăvara lui 2009, la summitul UE-Canada, de la Praga