Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron vrea dezvoltarea energiei nucleare,în pofida opoziţiei unor ţări europene

Emmanuel Macron vrea dezvoltarea energiei nucleare,în pofida opoziţiei unor ţări europene

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat pentru intensificarea rolului energiei nucleare în scopul asigurării necesarului de electricitate, cerând, pe fondul opoziţiei unor ţări europene, evitarea dezbaterilor "prea generale".

"Noi avem o şansă. Suntem ţara din Europa cu cea mai redusă cantitate de emisii de dioxid de carbon raportat la fiecare locuitor. De ce? Pentru că avem istoria energiei nucleare", a argumentat Emmanuel Macron, aflat în vizită în Polinezia franceză.

"Alte ţări au mine de cărbuni sau importă mult gaz, care este o hidrocarbură şi are un bilanţ negativ privind emisiile de dioxid de carbon, dar noi avem şansa energiei nucleare", a subliniat Emmanuel Macron, conform postului FranceInfo şi cotidianului Le Figaro.

În contextul opoziţiei faţă de energia nucleară exprimată de unele ţări din Uniunea Europeană, preşedintele Franţei a cerut evitarea dezbaterilor "exclusive sau prea generale" pe acest subiect.

În martie, şapte ţări din cadrul Uniunii Europene, inclusiv Franţa şi România, au trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care au evidenţiat rolul important al energiei nucleare, contestat de Germania şi Austria. Emmanuel Macron argumenta atunci că era "un apel de urgenţă pentru a asigura reguli mai echitabile pentru energia nucleară, în Uniunea Europeană, fără a o exclude din politicile şi avantajele climatice şi energetice". Scrisoarea a fost semnată de preşedintele Franţei şi de premierii din România, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Slovenia. Apelul din martie a intervenit în contextul dezbaterilor de la Bruxelles privind o nouă "taxonomie" ecologică europeană, prin care ar urma să fie condiţionat accesul la finanţări şi investiţii în următorii ani. Semnatarii scrisorii au cerut ca "politicile energetice şi climatice europene să susţină toate modalităţile în sensul neutralităţii climatice, în virtutea principiului neutralităţii tehnologice".

Statele membre ale Uniunii Europene au viziuni diferite asupra rolului energiei atomice în viitor. Unele ţări sunt favorabile includerii energiei nucleare în programul ecologic, în contextul avantajelor climatice pe care le oferă, respectiv emisii reduse de dioxid de carbon. Alte ţări, precum Germania şi Austria, se opun. Germania a decis renunţarea la energia nucleară după catastrofa produsă la centrala atomică Fukushima (Japonia) în 2011. Berlinul se opune finanţărilor europene pentru energia nucleară. Polonia şi Cehia vor să utilizeze energie atomică pentru a limita industria axată pe cărbune.

Mediafax

Subiecte în articol: emmanuel macron energie nucleara franta
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri