Jurnalul.ro Cultură Teatru ...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare

de Magdalena Popa Buluc    |   

Pavel Bartoş va putea fi văzut în rolul titular din premiera cu ...Escu de Tudor Mușatescu a Teatrului Stela Popescu, pe 28 aprilie, la Bucureşti, la Sala mică a Palatului Naţional al Copiilor.

Înainte de premieră, Pavel Bartoş declara : “Sunt foarte fericit că fac parte dintr-un proiect atât de amplu, cu o anvergură atât de mare și mă bucură tare mult această colaborare între Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău și Teatrul Stela Popescu din București, cu atât mai mult cu cât mi s-a oferit și șansa de a juca personajul principal, Decebal Necșulescu, din spectacolul ESCU de Tudor Mușatescu, în regia lui Sandu Grecu și a lui Cristian Șofron. Încă de la început, m-a încântat faptul că este o șansă pentru actorii din Republica Moldova și cei din România de a lucra împreună, iar profesional a fost o provocare extraordinară, tocmai din acest punct de vedere. Le mulțumesc, încă odată, tuturor colegilor mei din ambele teatre și celor doi regizori pentru frumoasa colaborare și frumosul proiect din care fac parte. Mi-aș dori, din tot sufletul, ca spectatorii să vină și să se bucure alături de noi, exact așa cum am făcut-o și eu pe parcursul acestui proiect și astfel bucuria să fie una comună și de lungă durată!”   

            Regizat de Alexandru Grecu și Cristian Șofron, spectacolul ...Escu are o distribuție mixtă, aducând pe scenă actori importanți din trupele Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău şi Teatrului Stela Popescu din Bucureşti. Pe de altă parte, data de 28 aprilie are o dublă semnificaţie, reprezentând aniversarea de 8 ani de la înfiinţarea Teatrului Stela Popescu.

            Povestea din ...Escu dă o senzaţie deja-vu, chiar dacă textul original datează din 1933. …Escu nu este doar o comedie interbelică cu parfum de epocă care continuă povestea familiei lui Spirache Necșulescu, eroii mai celebrei “Titanic Vals”, ci și o satiră biciuitoare a năravurilor politice de ieri și de azi... Avem în meniu șantajul, intriga de partid, traseismul, norocul prostului și nelipsita ațâțare erotică, în cantitatea necesară să condimenteze viața politică.

„Politica e ca moda! Evoluează, se schimbă, se preface. Și, după cum modei îi ești fidel schimbând-o, tot așa fidelitatea în politică nu e decât o nesfârșită serie de adultere!” spune personajul principal, Decebal Necșulescu.

            Un spectacol de Alexandru Grecu și Cristian Șofron, asistenți scenografie Delia – Diana Ghizdăveț, Ecaterina Salimova, costume Geanina Punkoști, coregrafia Dumitru Tanmoșan, Ioana Macarie, …Escu de Tudor Muşatescu este un text atemporal, o satiră politică care a lăsat o amprentă semnificativă în istoria teatrului românesc şi cunoaște o reinterpretare memorabilă prin această versiune de excepție.

            Cristian Şofron, directorul Teatrului Stela Popescu declara : „Când Tudor Muşatescu s-a hotărât, la doar un an după succesul cu Titanic Vals, să scrie ...Escu, în 1933, ducând mai departe povestea familiei lui Spirache/Decebal Necşulescu, probabil nu-şi imagina cât de actuale aveau să pară situaţiile pe care le-a creat prin limbajul dramatic, aproape un secol mai târziu. Într-un an electoral în România și în Republica Moldova, povestea din ...Escu dă o asemenea senzaţie de deja-vu, încât succesul de public în 2024 pare a fi indiscutabil. De la intriga politică la cea sentimentală, totul se poate schimba într-o clipă. Iar când în rolul principal, Decebal Necşulescu, joacă un actor de anvergură, precum Pavel Bartoş – unul dintre cei mai iubiți artiști ai generației sale, atât în România cât și în Republica Moldova, cu o amplă activitate în teatru și televiziune – alături de minunații actori angajați și colaboratori ai Teatrului Stela Popescu și ai Teatrului Satiricus, și nu voi da niciun nume, pentru că sunt cu toții minunați,  şansele de a construi un blockbuster sunt şi mai mari. Spectacolul va fi pus în scenă de echipele artistice reunite ale Teatrului Stela Popescu din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton, cu siguranţă de bun augur pentru viitorul relaţiilor culturale între două capitale, București și Chișinău, două țări, România și Republica Moldova, unde se face teatru în aceeaşi limbă.”

            Distribuţia completă a premierei de la Bucureşti este următoarea: Decebal Necşulescu – Pavel Bartoș, Iorgu Langada – Ion Grosu (invitat de la Chişinău), Traian Necşulescu – Cristi Neacșu, Generalul Stamatescu – Viorel Cornescu (invitat de la Chişinău), Platon Stamatescu – Daniel Ciobanu (invitat de la Chişinău), Bébé Damian – Cătălin Frăsinescu, Amélie – Irina Cărămizaru, Miza General Stamatescu – Manuela Hărăbor, Nina Damian – Crina Matei, Un comisar – Daniel Filipescu, Fane – Dorin Enache, Pişlică – Petru Șutu, Mitzi – Ana – Olga Anghelici (invitată de la Chişinău), Manole – Florentin Munteanu, Ana – Cristina Marin Neagu, Alegătorii -Petru Șuțu, Dorin Enache

            Următorul spectacol va avea loc pe 16 mai, la Palatul Naţional al Copiilor, Sala Mică

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri