Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Eşec: statul nu mai vrea să vândă locuinţele ANL

Eşec: statul nu mai vrea să vândă locuinţele ANL

de Cristian Anton    |   

Statul nu o să mai vândă casele ANL pentru că are nevoie de locuinţe pentru situaţii de urgenţă, mai ales după ce anul 2016 a reprezentat un record al vânzărilor în acest sector. Nu mai puţin de 780 de chiriaşi au decis anul acesta să-şi cumpere locuinţele ANL, majoritatea prin rate plătite la primărie, cu 15%. În 2015 s-au vândut 647, iar în 2014 alte 585 de unităţi. Din 2009, de când s-a permis vânzarea locuinţelor ANL, 2.691 de chiriaşi au devenit, între timp, proprietari. Beneficiarii ANL nu sunt aproape deloc interesaţi de alte variante, doar 15 optând anul acesta pentru programul Prima Casă. 

Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării şi vicepremier în Guvernul Cioloş, spunea în octombrie că locuinţele ANL nu mai trebuie vândute. „ANL n-o să se mai vândă pentru că avem nevoie de locuințe sociale. După părerea mea, ideea aceasta că vindem locuințele și după aceea cu banii rezultați construim altele, nu a funcționat. În momentul în care banii ajung la buget nu ți-i mai dă nimeni înapoi”, a declarat Dîncu, potrivit economica.net. Strategia Naţională a Locuirii, pusă în dezbatere publică, a scos la iveală faptul că nu avem locuinţe în care ar putea fi cazaţi proprietarii apartamentelor din clădirile cu bulină, pentru demarearea lucrărilor. De asemenea, autorităţile nu sunt pregătite să ofere spaţii de locuit persoanelor ale căror locuinţe s-ar prăbuşi sau ar fi grav avariate în caz de cutremur major. Şi, mai există şi problema locuinţelor de serviciu, doar Ministerul Apărării plătind anual 30 de milioane de euro pentru chiria a 20.000 de cadre militar. 

Vânzări record la ANL, prin rate la primărie

Datele ANL arată că 82% din apartamente au fost achiziţionate de chiriaşi prin rate la primărie, opţiune disponibilă din 2014. 639 de locuinţe ANL au fost vândute prin rate la primărie, mai mult decât dublu faţă de 2015, atunci când s-au vândut prin această metodă 301 locuinţe. În 2014, doar 20 de chiriaşi au apelat la această metodă. Cei care vor să plătească apartamentul cu rate la primărie au nevoie de un avans de 15%. Dobânda este constituită din dobânda de referință a BNR, la care se adaugă două puncte procentuale și se aplică la valoarea rămasă de achitat a locuinței. În total, din 2014 încoace, 960 de chiriaşi plătesc lunar rate la primării pentru apartamentele ANL. 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri