Turneul final are loc anul viitor în perioada 21 iunie – 8 iulie, iar în loturi pot fi prezenți fotbaliști născuți începând cu 1 ianuarie 2000.
România face parte din grupa B, alături de Spania, Croația și Ucraina și va disputa toate cele 3 partide pe Stadionul Steaua.
Celelalte meciuri din grupa României se joacă tot în Capitală, pe Stadionul Giulești. Primele două clasate din grupă se califică în sferturile de finală.
Site-ul oficial al Federeație Române de Fotbal oferă prezentarea succintă a celor 3 adversare din grupa B
Spania
Cea mai puternică reprezentativă U21 din punct de vedere istoric, la egalitate cu Italia în ce privește palmaresul all-time, Spania se mândrește cu 5 titluri europene.
S-a calificat la ediția 2023 dominând autoritar o grupă din care au mai făcut parte Slovacia, Irlanda de Nord, Malta sau Lituania: 8 meciuri și tot atâtea victorii, 37 de goluri marcate și numai 5 primite.
Selecționerul Luis de la Fuentes se află pe banca reprezentativei din anul 2018 și are la dispoziție și de data aceasta o generație formidabilă, în care se remarcă fotbaliști de la cele mai importante cluburi din La Liga, dar și vedete în devenire de la Manchester City (Sergio Gomez) sau Tottenham (Gil).
În partida amicală disputată luna trecută în țara noastră, ibericii au învins România cu 4-1, goluri marcate de Miculescu pentru tricolori, respectiv Abel Ruiz (Braga) și Rodrigo Riquelme (Girona, împrumutat de Atletico Madrid), cu câte două reușite pentru oaspeți.
Croația
Sfert-finalistă la ultimul European, disputat în 2021 și găzduit de Ungaria și Slovenia, reprezentativa croată se află la a patra participare. S-a calificat în urma unui baraj plin de suspans, în care a reușit să elimine Danemarca după 1-2 și 2-1, câștigând biletele pentru turneul final în urma penalty-urilor.
Fostul fundaș Igor Biscan este selecționerul Croației U21 încă din 2019 și se bucură de o generație în care se află atât reprezentanți talentați ai campionatului intern, din pepinierele cluburilor de tradiție Dinamo Zagreb ori Hajduk Split, cât și tineri cu mare potențial din primele eșaloane ale Germaniei sau Austriei.
Ucraina
Revine la EURO U21 după mai bine de un deceniu de absență, în continuarea celor două prezențe de până acum, dintre care ediția 2006 a fost remarcabilă: finală pierdută cu Olanda.
Ucrainenii se bazează pe produsele de talent ale lui Șahtior Donețk și Dinamo Kiev, în principal, fotbaliști care au obținut calificarea după un loc 2 în grupa cu Franța, Serbia, Insulele Feroe, Macedonia de Nord și Armenia.
Ulterior, la baraj, croații au eliminat Slovacia cu 3-0 la returul disputat în Polonia, după 2-3 în prima manșă, acasă la slovaci.
Fost internațional important pentru Ucraina, selecționerul Ruslan Rotan se află din 2019 la cârma acestei reprezentative.
(sursa: Mediafax)