Neimaginabilul si imposibilul incep sa devina lucruri serioase intr-o lume inca nedumerita dupa Brexitul verii . “A good deal “ o perspectiva ce se anunta in conduita noului presedinte american in care -dupa cum apreciau unii analistii - acesta isi va asculta mai mult instinctele dect consilierii .
Este o nedumerire pe care toti si-o doresc depasita,cat mai repede ,pentru ca noua administratie americana si-a inceput transferul puterii si nu asteapta pe cei care nu stiu ce vor.Europa ramane importanta pentru SUA , iar importanta creste in momentele ce urmeaza datorita crizelor cu care se confrunta Batranul Continent si a pericolelor ce submineaza economia acestuia .
Noile dimensiuni strategice ale relatiilor dintre Europe si SUA , raman in lumina tatonarilor pentru ca directiile in aceasta faza vor fi date de Washington.Una din optiunile externe, a fost configurata de presedintele ales inca in discursul din 27 aprilie 2016 cand acesta aprecia ca “ o relaxare a tensiunilor si o imbunatatire a relatiilor cu Rusia , de pe pozitii de putere, este posibila , absolut posibila … Unii spun ca rusii nu pot fi rezonabili . Intentionez sa aflu “ .
Asemenea aprecieri exprima o personalitate dominata de obtinerea succesului in confruntari si a rezolvarii problemelor. Din aceste considerente viziunea prin care s-a afirmat in multe ocazii ca sistemul este forta de control al liderilor a cazut la alegerile amaricane unde Donald Truman a castigat in forta ,sistemul nu a reusit sa-l impiedice sa obtina victoria.
Toate aceste constatari devin motive serioase pentru Europa, pentru viitorul dialog trans-atlantic . In mod deosebit, in ce masura Donald Tramp va continua si va sustine implicarea SUA in Europa in conditiile in care investitia din ultimul an s-a ridicat la 3,4 miliarde de dolari privind infrastructura militara .
Situatia complicata din zona europeana solicita o aborare mult mai atenta si realista.Cum vor aborda americanii , sub noua administratie, bajbaielile liderilor UE ? O intrebare de care depinde modul in care proiectul european va deveni o realitate functionala.
Noul presedinte si-a exprimat disponibilitatea de a conlucra cu toate tarile dar este importanta -in opinia specialistilor -relatia cu Uniunea Europeana pentru ca slabicunea si divizarea acesteia va afecta inevitabil si SUA.
Este de asteptat cum va privi, noua administratie de la Washington, procesul inceput acum cativa ani care afectaeaza unitatea Europei. Miscarea de dreapta de pe continent in contextul cresterii valurilor de emigranti precum si comportamentul tot mai agresiv al Rusiei fata de tarile din sudul ei sunt probleme presante pe care toti doresc sa fie rezolvate . Cum , din pacate nu se intrevad solutiile , ramane asteptarea, scenarii au fost si sunt , dar dupa rezultatul alegerilor americane, parca a revenit o anumita prudenta .