Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Europa cu două viteze gripează motorul României

Europa cu două viteze gripează motorul României

de Daniela Ivan    |   

Europa cu două viteze nu este pe placul investitorilor români care consideră că firmele europene, mari sau mici, au nevoie să conlucreze mai mult şi mai echitabil. Valentin Lazea, economistul şef al BNR, consideră că nu se înţelege faptul că în joc este soarta Uniunii Europene şi nu soarta României.

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) vede în propunerea de revizuire a organizării UE, o recunoaştere a incapacităţii elitei politice europene de a identifica mecanisme de convergenţă economică reală a statelor membre, se arartă într-un comunicat primit la redacţie.

În acest context complicat si favorabil celor puternici economic, mesajul investitorilor autohtoni adresat decidenţilor politici români vizează susţinerea prin politici publice adecvate şi puternice a antreprenorilor români. Fără un sector autohton puternic nu vom putea fi decât o ţară de mâna a doua în faţa partenerilor europeni.  PIAROM cere tuturor ordonatorilor de credite să adopte o politică realistă, oprind procesul constant şi degradat de eliminare din competiţiile interne a furnizorilor români

 

“ Este momentul ca toate partidele politice să treacă la elaborarea unui Plan Economic UNIC de dezvoltare economică a României pe o perioadă minimală de 10-15 ani, plan fundamentat pentru început pe dezvoltarea economică locală.

 

Cu calm despre viitorul Europei

Valentin Lazea, economistul şef al BNR, explică că nici acum statele nu au aceeaşi poziţie în cadrul UE. “ Unele state sunt membre ale eurozonei şi altele nu; unele state sunt parte a zonei Schengen şi altele nu; unele state sunt membre ale NATO şi altele nu; unele au derogări de la anumite politici sociale etc”, scrie Lazea în articolul “”Probleme UE şi problemele “Nucleului dur”: Cu calm, despre “Cartea albă privind viitorul Europei””, publicat pe blogul Opinii BNR.  Acesta a mai adăugat faptul că o Europă cu un nucleu tare nu închide uşile în faţa nimănui. “Iar faptul că un grup de state face mai multe împreună decât restul ar trebui să constituie un exemplu şi un prilej de ambiţionare pentru cei din afara nucleului, nicidecum un prilej de delăsare, aşa cum se interpretează la noi”, mai spune economistul.

“ Cu o Uniune Europeană slăbită sau pe cale de dispariţie, România va supravieţui, dar nu va fi nici prosperă, nici democratică, nici liberă. De aceea, poate ar fi cazul, parafrazând un celebru preşedinte american, să ne întrebăm nu ce poate face Europa pentru noi, ci ce putem face noi pentru Europa” Valentin Lazea, economistul şef al BNR

 

Cartea Albă prezintă cinci scenarii, fiecare dintre ele conturând modul în care ar putea arăta Uniunea la orizontul anului 2025. Populația și ponderea economică ale Europei sunt în scădere, în timp ce alte părți ale globului înregistrează creșteri.

Subiecte în articol: Europa cu două viteze
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri