Un raport al Der Spiegel a arătat că până la 800.000 de militari aliaţi ar putea fi găzduiţi de Germania în tranziţia către fronturile din est, notează Monitorul Apărării.
Armata germană instruieşte, de asemenea, companiile şi civilii despre cum să protejeze infrastructura cheie şi să se mobilizeze pentru apărarea naţională, prevăzând o situaţie în care Rusia îşi extinde zborurile cu drone, operaţiunile de spionaj şi atacurile de sabotaj în întreaga Europă.
Companiile au fost sfătuite să creeze planuri de criză care să detalieze responsabilităţile angajaţilor în timpul situaţiilor de urgenţă şi vor fi instruite să stocheze generatoare diesel sau să instaleze turbine eoliene pentru a asigura independenţa energetică.
Pregătirea Germaniei urmează exemplul ţărilor nordice, unde broşuri şi e-mailuri au fost deja trimise în milioane de case cu sfaturi despre căutarea de adăpost, stocarea de provizii şi pregătirea militară de bază.
Finlanda le-a reamintit cetăţenilor săi „obligaţia lor de apărare naţională" şi a lansat recent un nou site de informaţii, în timp ce Suedia a prezentat un ghid detaliat despre cum să caute adăpost şi ce să facă în cazul unui atac nuclear.
Manualele lor de instrucţiuni urmează sfaturi similare emise de vecinii lor baltici Norvegia şi Danemarca, care au publicat liste de verificare pentru alimente şi medicamente pe care cetăţenii ar trebui să le aibă la îndemână.
Putin a semnat marţi o versiune actualizată a doctrinei nucleare a Kremlinului, care lărgeşte posibilitatea Moscovei de a apela la arsenalul său atomic în aceeaşi zi în care rachetele fabricate în SUA au căzut pe pământ rusesc. Noul document, anunţat pentru prima dată în septembrie, permite forţelor strategice ale lui Putin să-şi desfăşoare armele devastatoare dacă Rusia sau Belarus sunt ameninţate de o naţiune non-nucleară susţinută de o putere nucleară. Ameninţările care ar putea justifica un răspuns nuclear din partea conducerii Rusiei includ un atac cu rachete convenţionale, drone sau alte aeronave, potrivit documentului actualizat.
Atacul Ucrainei asupra unui depozit de muniţii din regiunea Bryansk din Rusia îndeplineşte aceste criterii, Moscova spunând că marchează o „nouă fază a războiului occidental".
„Acesta este, desigur, un semnal că vor să escaladeze", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în timp ce şeful serviciilor de informaţii externe, Serghei Narîşkin, a declarat că încercările ţărilor NATO de a facilita atacurile cu rachete ucrainene adânc în interiorul Rusiei „nu vor rămâne nepedepsite".
Dar Ministerul de Externe al Ucrainei a emis o declaraţie sfidătoare în ciuda zgomotului de sabie nucleară al Kremlinului, declarând că „Ucraina nu se va supune niciodată ocupanţilor şi armata rusă va fi pedepsită pentru încălcarea dreptului internaţional".
„Planul de operaţiuni Deutschland", ale cărui detalii au fost publicate pentru prima dată de Frankfurter Allegmeine, pare esenţial pentru planul de urgenţă al guvernului german de a pregăti ţara pentru război.
Locotenent-colonelul german şi şeful Comandamentului din Hamburg, Jörn Plischke, este un susţinător ferm al necesităţii de a se pregăti pentru un posibil război în Europa şi s-a angajat într-o campanie de pregătire a sectoarelor industriale şi agricole ale Germaniei. Vorbind la o întâlnire la Camera de Comerţ din Hamburg, colonelul a declarat că firmele din aceste sectoare trebuie să instruiască cinci şoferi de camion în plus la o sută de angajaţi.
(sursa: Mediafax)