Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Evazioniştii şi afaceriştii corecţi, băgaţi în aceeaşi oală de Guvern

Evazioniştii şi afaceriştii corecţi, băgaţi în aceeaşi oală de Guvern

de Adrian Stoica    |   

De la 1 octombrie, noua ordonanţă privind plata defalcată a TVA adoptată pe 30 august şi publicată pe 31 august în Monito­rul Oficial (OG 23/2017) se va aplica opţional de către persoanele juridice care doresc acest lucru, aplicarea ei urmând să devină obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Prin noul act normativ, care a declanşat vii dezbateri în mediul de afaceri, Guvernul susţine că se va realiza un mecanism îmbunătăţit de colectare a taxei pe valoarea adăugată, în condiţiile în care la ora actuală TVA-ul reprezintă în România cea mai importantă sursă de venit a buge­tului general consolidat (24,4% în 2015 şi 23,1% în 2016). Pe de altă parte, un sondaj realizat de către Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii arată că 97,5% dintre respondenţi nu susţin plata defalcată a TVA.

Plata defalcată a TVA se va aplica pentru toate operaţiunile taxabile din punctul de vedere al TVA pentru care locul livrării de bunuri sau locul prestării de servicii se consideră a fi în România. Vor fi exceptate de la aplicarea acestui mecanism: regimul bunurilor second hand, regimul agenţiilor de turism, regimul special pentru agricul­tori etc.

Ce presupune mecanismul

În principal, mecanismul prevede deschiderea unui cont de TVA de către persoanele impoza­bile, inclusiv instituțiile publice, înregistrate în scopuri de TVA. Sumele din acest cont distinct se vor utiliza pentru achitarea de către furnizor/prestator a taxei aferente achizițiilor sale furnizo­rilor/prestatorilor săi, precum și a taxei datorate bugetului de stat.

Conturile de TVA se vor deschide la unităţile de trezorerie ale statului de către toţi plăti­torii de TVA, conform art. 316 din Codul Fiscal, pentru orice încasări în lei.

Cum funcţionează el

Fiecare firmă plătitoare de TVA va avea, în mod obligatoriu, un cont separat de TVA, diferit de contul curent.

Pentru fiecare factură emisă de un furnizor, firma cumpără­toare va face două plăți:

- Una în contul curent, repre­zentând valoarea produselor/ serviciilor. Această plată se face din contul curent al beneficia­rului;

- Una în contul de TVA, repre­zentând valoarea TVA pentru produsele/serviciile în cauză.

Din contul de TVA al unei firme se pot face, în general, doar două tipuri de operațiuni:

- Plata TVA către furnizorii firmei;

- Plata TVA către bugetul de stat (sumele datorate statului ca diferență între TVA colectată și TVA deductibilă din decontul de TVA).

Din contul de TVA nu se pot face retrageri de numerar (cash).

Pentru toate facturile plătite către operatorii economici este obligatorie plata defalcată a TVA în contul de TVA al acestora. Excepții:

- Plățile în numerar, din partea persoanelor fizice sau juridice;

- Plățile cu cardul sau cu substitute de numerar, din partea persoanelor fizice sau juridice.

În situațiile de mai sus, firmele care au încasat banii au obligația ca în maximum şapte zile lucrătoare să depună TVA aferent sumelor încasate în contul propriu de TVA.

Facilităţi pentru perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017

Pentru persoanele care optează pentru aplicarea mecanismului plății defalcate a TVA în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, Ordonanţa 23/2017 a prevăzut următoarele facilități:

- anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, în anumite condiții;

- reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microîn­treprinderilor aferent trimes­trului IV al anului fiscal 2017.

Sancţiuni pentru nerespectarea sistemului

Constituie contravenţii urmă­toarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii ca, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:

- plata TVA către furnizori aferentă achizițiilor de bunuri și servicii în alt cont decât contul de TVA al furnizorului, dacă nu se efectuează corecția plății în termen de 7 zile. Contravenția este sancționată cu amendă stabilită ca procent de 0,06%/zi din suma plătită eronat.

- plata TVA într-un alt cont al furnizorului decât cel de TVA, dacă eroarea nu este corectată în maximum 30 de zile. Amenda în acest caz este în procent de 50% din suma plătită eronat.

- necomunicarea contului de TVA către furnizori și clienți se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.

- utilizarea sumelor existente în contul de TVA în alt mod decât cel prevăzut de ordonanță se sancționează cu amendă contra­vențională în procent de 50% din suma folosită incorect.

Situaţii care pot apărea

- Firma primeşte plăţi din partea clienţilor săi, prin care se alimentează contul de TVA cu sumele reprezentând TVA aferent serviciilor prestate sau produselor livrate de firma în cauză. Aceste sume din contul de TVA vor putea fi utilizate de firmă pentru plata TVA către propriii furnizori şi către bugetul de stat.

- Firma trebuie să plătească TVA către furnizorii săi, dar încă nu a primit TVA din partea propriilor clienţi sau TVA-ul primit de la aceştia este mai mic decât TVA-ul care trebuie plătit către furnizori. În această situaţie, firma va trebui să alimenteze contul său de TVA din contul său curent. Apoi, din contul propriu de TVA va plăti valoarea TVA către contul de TVA al furnizorului. Pentru a nu a avea dificultăţi financiare, firmele care sunt în a doua situaţie pot solicita ANAF aprobarea decontării sumei cu care s-a alimentat contul de TVA. Aprobarea decontării se va face în termen de trei zile lucrătoare.

Verificarea plăţilor efectuate în contul de TVA

Ordonanţa precizează că băncile/trezoreria au obligaţia de a implementa un sistem automat/manual de verificare a plăţilor în contul de TVA, astfel încât sumele dintr-un cont de TVA să poată fi virate doar către un alt cont de TVA şi, doar cu acordul ANAF, către alt cont decât contul de TVA.

Conform statisticilor, gradul de conformare la plata TVA în termen a fost de:

- 81,78% în 2014, respectiv din 70.975,68 milioane de lei s-au încasat 58.044,88 milioane de lei;

- 81,05% în 2015, respectiv din 73.818,59 milioane de lei s-au încasat 59.832,72 milioane de lei;

- 82,35% în 2016, respectiv din 64.607,13 milioane de lei s-au încasat 53.202,19 milioane de lei.

 

Persoanele fizice, neafectate

Societățile neînregistrate în scopuri de TVA vor trebui să aplice sistemul de plată defal­cată a TVA atunci când vor achita facturile către furnizorii înregistrați în scopuri de TVA. Scapă de această obligaţie persoanele care desfășoară activități independente sau profesii libere ce nu sunt înregistrate în scopuri de TVA. Persoanele fizice obișnuite nu intră sub incidenţa prevede­rilor ordonanţei.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri