Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O dată la 80 de ani! O stea va exploda pe cer luna aceasta

O dată la 80 de ani! O stea va exploda pe cer luna aceasta

de Redacția Jurnalul    |   

Luna aceasta vom asista la un fenomen unic, care are loc doar o dată la 80 de ani - o stea va exploda pe cer.

Specialiștii NASA se pregătesc pentru un eveniment rar, care va avea loc în doar câteva zile. O stea urmează să explodeze pe cer, în luna septembrie, și să le ofere oamenilor privilegiul de a urmări un spectacol incredibil. Este o ocazie unică, deoarece se întâmplă doar o dată la 80 de ani.

Steaua care va exploda în curând face parte din constelația Corona Borealis și va da naștere unei noi stele. Totul se va întâmpla la mii de ani lumină distanță de planeta noastră. Este vorba despre o stea albă, pitică, care în aceste momente se află la 3.000 de ani distanță de Pământ.

Astrofizicienii sunt fascinați de ce urmează să se întâmple, căci acest fenomen va fi un real spectacol. Conform Forbes, oamenii au ocazia doar o dată în viață să ia parte la acest moment astronomic, având în vedere că se va întâmpla, din nou, doar peste 80 de ani.

Explozia stelei albe va putea fi urmărită din emisfera nordică a Pământului, căci acolo va fi cel mai vizibilă. După expozia ei, pe cer ca apărea o nouă stea, rezultată în urma acestui fenomen.

Explicația fenomenului nova

Explozia unei stele de pe cer este denumită ”nova”. După explozie, aceasta își modifică forma și strălucește mult mai puternic, iar după ce acest fenomen se termină, steaua respectivă revine la forma ei inițială.

În general, această explozie se formează când două stele, care ajung foarte aproape una de cealaltă, se lovesc între ele. Acest moment poate fi văzut cu ochiul liber de pe Pământ. Dacă planeta noastră s-ar situa într-un loc diferit, o astfel de explozie i-ar putea fi fatal omenirii. Timpul în care are loc acest fenomen diferă, însă poate dura chiar și câteva zile.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: stea explozie 80 ani nasa cer
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri