Jurnalul.ro Ştiri Social Excelența în medicină susținută de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu

Excelența în medicină susținută de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu

O echipă de la Spitalul Colentina a realizat un studiu referitor la relația cauza-efect a nivelului scăzut de proteină S (proteină cu rol anticoagulant) la pacienții infectați Covid 19. Studiul a demonstrat că un nivel scăzut de proteină S din sânge influențează evoluția negativă a bolii.  Formarea cheagurilor de sânge la pacienții cu forme grave se datorează tocmai proteinei S sau nivelului de vitamina K din sânge.

Studiul medicilor de la Colentina a atras atenţia Senatului Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, care susţine excelenţa în medicină, şi vrea să sprijine continuarea acestuia.

Prima concluzie a studiului, unic în lume ca abordare, este că nivelul proteinei S influențează severitatea bolii Covid 19, vorbind așadar despe o relație cauză-efect.

“A fost ideea colegului meu pneumolog, dr Marius Balea Jr., care m-a sunat și mi-a zis că i se par trombozele mult prea importante și a căutat niște cauze. Am recrutat 91 de pacienți și am arătat că proteina S e scăzută la acești pacienti”, a declarat Prof. Dr. Cristian Băicuș, coordonatorul acestui studiu.

” Medicina este unul dintre domeniile de interes ale Senatului Științific, datorită inovației și dinamicii din acest domeniu, care vizează sănătatea și calitatea vieții. Acest studiu ne-a atras atenția și ne-am propus să sprijinim continuarea lui, deoarece ar putea fi o contribuție importantă a specialiştilor români la cunoașterea noului coronavirus. Am semnat deja un acord de parteneriat cu coordonatorul acestui studiu și urmează să fie demarată următoarea etapă de dezvoltare”, a declarat Lăcărmioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Subiecte în articol: fundatia dan voiculescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri