Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a executat cu un tun antiaerian cinci oficialități din serviciile de securitate. Înalții responsabili de la Phenian au fost uciși pentru că au făcut „rapoarte false”, care l-au înfuriat pe președinte, susține „USA Today”, citând agenția sud-coreeană de știri Yonhap.. Execuția a fost dezvăluită de Serviciul Național de Informații din Seul, agenția de spionaj a Coreei de Sud și trădează frica lui Kim Jong-un de a nu pierde puterea.
Deși nu este foarte clară semnificația „rapoartelor false”, se pare că acestea nu au legătură directă cu asasinarea lui Kim Jong-nam, fratele vitreg aflat în exil al liderului de la Phenian, ucis cu două săptămâni în urmă, în Malaezia. Aceeași sursă precizează că oficialitățile executate făceau parte din departamentul fostului șef al securității de stat din Coreea de Nord, Kim Wong-hong, demis în luna ianuarie, pe fondul unor acuzații de corupție și abuzuri asupra drepturilor omului. Citând un parlamentar sud-coreean, agenția Yonhap susține că demiterea lui Kim Wong-hong are legătură cu rapoartele false, care au provocat „furia” președintelui nord-coreean. După ce a preluat puterea, în 2011, Kim Jong-un a eliminat fizic sau a înlăturat un număr impresionant de oficialități guvernamentale. Ultima execuție cu tun antiaerian a fost semnalată de presa sud-coreeană anul trecut, în august, atunci când un fost ministru al Agriculturii și un responsabil din Ministerul Educației au fost omorâți la o academie militară din Phenian, pentru „nesupunere” față de „marele lider”. Potrivit publicației „The Washington Times”, cea mai plauzibilă explicație pentru ultimele execuții este sentimentul de nesiguranță care îl apasă pe dictatorul nord-coreean, ce se teme tot mai mult pentru poziția sa. Îngrijorarea față de viitorul său pare să se afle și în spatele asasinării lui Kim Jong-nam, fratele lui mai mare. Foarte probabil, susțin mai multe surse internaționale, Kim Jong-un se temea că opoziția nord-coreeană se va coagula în jurul fratelui său din exil, deși acesta din urmă se declarase dezinteresat de o eventuală preluare a puterii la Phenian. De altfel, vestea execuției responsabililor de securitate a fost făcută chiar în ziua în care agenția sud-coreeană de spionaj a anunțat că regimul lui Kim Jong-un a comandat asasinarea lui Kim Jong-nam.
Kim Jong-un, în spatele asasinării fratelui său
Serviciul Național de Informații din Seul i-a informat pe parlamentarii sud-coreeni că patru dintre cei opt suspecți implicați în asasinat lucrau pentru Ministerul Securității de Stat din Phenian, iar alți doi au fost angajați de Ministerul de Externe nord-coreean, scrie „USA Today”. În același timp, autoritățile din Malaezia au identificat opt suspecți nord-coreeni bănuiți de implicare în execuția lui Kim Jong-nam. Procurorii malaiezieni le vor pune astăzi sub acuzare pe cele două suspecte aflate în custodia poliției încă din ziua comiterii crimei, după ce acestea au atacat victima cu un agent neurotoxic extrem de puternic, pe care i l-au aruncat în față. Dacă vor fi găsite vinovate la sfârșitul procesului, indoneziana de 25 de ani și vietnameza de 29 de ani riscă pedeapsa cu moartea. În timpul anchetei, indoneziana a spus că a fost abordată pe aeroport de persoane care i-au propus să ia parte la ceea ce i-a fost prezentată drept o farsă TV și a primit 90 de dolari pentru a fi convinsă să participe.
„Chiar dacă știa că se expune unui pericol, Kim Jong-nam voia ca părerile lui să fie cunoscute la Phenian prin intermediul mass-media” – Yoji Gomi, jurnalist japonez