Jurnalul.ro Ştiri Social Exerciţii fizice şi de respiraţie, de făcut acasă

Exerciţii fizice şi de respiraţie, de făcut acasă

Suntem cu toţii nevoiţi să stăm în casă o bună bucată de timp, iar sedentarismul nu prieşte nimănui. Câteva mişcări uşoare de întindere, asociate cu exerciţii de respiraţie, menţin tonusul ridicat şi energizează.

 

Pentru cei care nu-s obişnuiţi sau nu pot să facă genuflexiuni ori flotări, exerciţiile de respiraţie, asociate cu mişcări uşoare, pot fi extrem de folositoare, fiindcă alungă tensiunile şi permit o bună oxigenare a ţesuturilor. Prin urmare, aşază-te pe un scaun, inspiră profund pe nas şi, în acelaşi timp, întinde braţele deasupra capului în formă de „v”. Ţinându-ţi respiraţia, depărtează la fel şi picioarele, ridicându-le de la podea și împingând călcâiele spre exterior. Deschide gura larg, pentru a decontracta maxilarul. Continuă întinderea, fără a forța, îndepărtând degetele de la mâini și de la picioare. Expiră apoi pe nas, puternic, și relaxează-ți mușchii, pentru ca membrele superioare și inferioare să revină la poziția inițială. Repetă de câteva ori.

Un alt exerciţiu, şi mai uşor, necesită concentrare: aşază-te, închide ochii, poziţionează-ţi braţele de-a lungul corpului, Respiră lent pe nas și contractează doar muşchii brațul drept, de la pumn până la umăr, fără a exagera, menţinând restul corpului relaxat. Trage aer în piept, reține respirația preţ de 3 secunde, direcţionând, la nivel mental, toate energiile negative către brațul contractat. Expulzează aerul pe gură, imaginându-ți că evacuezi astfel din corp energiile negative. Aşteaptă câteva secunde, reîncepe exerciţiul cu braţul stâng, apoi cu ambele braţe contractate, simultan. Repetă.

Fă exerciții de răsucire ale părții superioare a corpului – trei seturi a câte 15-30 de răsuciri. Treci apoi la aşa-numitele flotări la perete, sprijinindu-ți mâinile pe zid – trei seturi a câte 12-15 flotări.

 

În formă, cu abdomene

Abdomenele şi exerciţiile pentru bazin sunt pentru cei care vor să se menţină în formă. Întinde-te pe spate, cu mâinile sub cap, cu genunchii îndoiți și tălpile bine sprijinite pe podea. Adu-ți corpul înainte, cât să dezlipești umerii de pe sol. Execută zilnic, de 3-5 ori pe zi, câte 15-20 de astfel de exerciții. Întins pe spate, cu genunchii îndoiți și tălpile pe podea, ridică-ți bazinul și coboară-l, în trei seturi a câte 15 exerciții.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri