Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Exodul muncitorilor: Inflamat de taxe, stopat cu „Sindicatul Estului”

Exodul muncitorilor: Inflamat de taxe, stopat cu „Sindicatul Estului”

de Valentin Gros    |   

Mobilitatea forţei de muncă aduce beneficii economice, dar în acelaşi timp, plecarea din ţară a angajaţilor înalt calificaţi afectează creşterea, consideră ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, arată că România are, la acest capitol, un regim fiscal restrictiv pentru mediul de business. Cei doi demnitari şi-au exprimat opiniile în cadrul reuniunii ECOFIN, care a avut loc vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

 

Milioane de români, bulgari, polonezi, persoane din fostele state comuniste muncesc astăzi în Occident, unde primesc salarii mai bune decât acasă. Ei trimit bani familiilor, deci contribuie la creşterea economiilor din ţările lor, dar le lipsesc pe acestea de o mare parte din mâna de lucru, lipsă care se simte cel mai acut în domeniile ce necesită personal înalt calificat.

 

Pachet agresiv de soluţii

Teodorovici vrea să iniţieze un fel de „acţiune sindicalistă”, în care să atragă decidenţi din toate guvernele estice, pentru a se sfătui pe subiect.

„Poate în timpul Preşedinţiei române voi invita ţările care trimit lucrători în străinătate la o discuţie, să vedem ce e de făcut”, a spus ministrul român al Finanţelor.

El crede că oficialii din aceste state ar trebui să se gândească la „un pachet agresiv” care să aducă o soluţie, pentru că „nu putem să ne atingem obiectivele în situaţia actuală”. Eugen Teodorovici acuză „scăderea competitivităţii” şi apariţia unor „cheltuieli diferite”, aspecte pe care le vede ca fiind „influenţate de această mobilitate intra-europeană”.

 

Sfatul Comisiei Europene

Valdis Dombrovskis semnalează însă că în general forţa de muncă pleacă din ţările cu impozitare ridicată. „În general, sfatul Comisiei Europene este reducerea taxelor pe muncă, în special munca plătită cu salarii mici şi transferul spre alte baze de impozitare, care să fie mai puţin dăunătoare pentru creştere”, a afirmat vicepreşedintele CE. În opinia sa, acest lucru este valabil „în special pentru ţările cu un nivel ridicat al sarcinii fiscale”. Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), format din miniștrii Economiei și Finanțelor din toate statele membre UE, este responsabil pentru politica UE în trei domenii principale: politica economică, fiscalitate, reglementarea serviciilor financiare. La reuniunile organizaţiei participă, de asemenea, comisarii europeni cu portofolii relevante pentru tematica discutată.

 

Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile ţărilor de origine şi ţărilor-gazdă şi în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce priveşte câştigurile celor rămaşi în ţara de origine. Totuşi, atunci când e selectivă, mobilitatea muncitorilor poate avea şi efecte negative, ducând la exodul creierelor şi stopând creşterea potenţială.

 Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor

 

 

Este important ca România să reducă în mod substanţial deficitul bugetar. Recomandarea Consiliului a fost o îmbunătăţire structurală de 1 procent. De aceea, când discutăm despre politica fiscală, putem vorbi de transferul poverii fiscale, dar nu vedem spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe

 

 Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene.

Lucrătorii plecaţi în statele dezvoltate trimit bani acasă, dar nu mai contribuie la activităţile productive din ţara natală

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri