Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Experții de la Harvard recomandă planta medicinală care protejează creierul

Experții de la Harvard recomandă planta medicinală care protejează creierul

de Anastasia Paul    |   

Plantele medicinale fac parte din arsenalul terapeutic pentru tratarea diferitelor afecțiuni sau prevenirea bolilor, ameliorarea tulburărilor ușoare și multe altele.

Vorbim despre o plantă care pare a fi benefică pentru protejarea creierului, potrivit dr. Uma Naidoo, un psihiatru nutrițional de la Universitatea Harvard.

Rozmarinul ne îmbunătățește  memoria, reduce stresul și joacă un rol important în prevenirea tulburărilor cognitive legate de vârstă. Ce face din această plantă un potențial „antidot” împotriva deteriorării minții noastre?

Beneficiile rozmarinului
Vechii egipteni, romani și greci considerau rozmarinul o plantă sacră și ofoloseau pe scară largă pentru a preveni răspândirea bolilor. Deși nu poate ucide agenții patogeni din aer, este un remediu excelent pentru îmbunătățirea funcției creierului, spune Josh Axe, autorul cărții „Ancient Remedies”.

După cum explică acesta, un studiu publicat în International Journal of Neuroscience a concluzionat că inhalarea aromei de rozmarin poate îmbunătăți concentrarea și memoria. Un alt articol, publicat în Psychogeriatrics, sugerează că ar putea îmbunătăți funcția cognitivă la persoanele cu boala Alzheimer.

Inhalarea parfumului de rozmarin poate reduce și nivelul cortizolului, hormonul stresului, datorita prezentei acidului rosmarinic, un compus cu proprietati neuroprotectoare.

Rozmarinul nu se oprește la îmbunătățirea memoriei, oferind o serie de beneficii pentru sănătate. Compușii săi bioactivi și fitochimici nu numai că stimulează funcția cognitivă, dar au și proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene și antiproliferative.

Folosește-l cu moderație
Deși rozmarinul oferă o gamă largă de beneficii pentru memorie și sănătatea generală, este esențial să ne amintim că moderația este esențială. Consumul excesiv poate duce la efecte secundare nedorite, cum ar fi spasme abdominale și gastroenterită. Cheia constă în folosirea acestei plante în mod conștient în dieta  zilnică, valorificându-i beneficiile, fără a o exagera.

Există diverse modalități de a încorpora rozmarinul în rutina ta zilnică, de la adăugarea în preparate culinare până la prepararea de infuzii sau inhalații pentru a te bucura de aroma lui plăcută. În plus, poate fi consumat și în preparate farmaceutice, notează hola.com.

Subiecte în articol: Harvard planta creier rozmarin
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri