Jurnalul.ro Ştiri Educatie Explicația pentru creșterea numărului de clase profesionale: 700.000 de elevi nu au luat bacalaureatul, în ultimii șapte ani

Explicația pentru creșterea numărului de clase profesionale: 700.000 de elevi nu au luat bacalaureatul, în ultimii șapte ani

de Diana Scarlat    |   

Transferul unui număr mare de clase de liceu către învățământul profesional a stârnit un mare scandal între sindicate și Ministerul Educației. În ultimele zile s-au purtat negocieri pentru readucerea unor clase de la școala profesională către liceu, la cererea inspectoratelor școlare și a sindicatelor. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, explică decizia prin faptul că nu se pot admite în învățământul liceal elevi cu note de 2 și 3 la Evaluaarea Națională, mai ales după ce s-a constatat că peste 700.000 de absolvenți nu au reușit să ia bacalaaureatul, din 2011 până anul trecut.

 

„Dacă ne uităm la situația din ultimii ani, din 2011 până în prezent, nu au luat examenul de bacalaureat circa 700.000 de tineri. Dacă îi căutăm la Ministerul Muncii, constatăm că ei nu sunt pe piața muncii din România, ceea ce poate însemna că au plecat la munca de jos, în străinătate ”, a explicat Ecaterina Andronescu, pentru Jurnalul. Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a cerut menținerea cifrelor de școlarizare de anul trecut, ca soluție de compromis, pentru a nu bulversa întregul sistem de educație. „Dacă vor să facă o astfel de modificare, trebuie să anunțe din timp părinții și elevii, nu cu două săptămâni înainte. Noi cerem revenirea la situația de anul trecut, iar noile măsuri s-ar putea anunța de acum, pentru anul viitor”, spun reprezentanții FSE „Spiru Haret”. Cu toate acestea, ministrul educației spune că nu este admisibil ca în continuare să se formeze clase de lilceu cu elevi care au note de 2 și 3  la Evaluarea Națională. „Nu poți avea elevi de liceu care au luat nota 2 sau 3 la Evaluare. Nu poți fi elev de liceu cu nota 2! Am avut multe clase de liceu formate doar cu astfel de elevi”, a mai spus ministrul.

 

Sindicaliștii au atras atenția și asupra faptului că printr-o astfel de decizie nu se diminuează rata abandonului școlar, ci, dimpotrivă, aceasta va crește, din cauza nivelului slab de pregătire de la școlile profesionale care nici măcar nu au contracte semnate cu agenții economici, astfel încât să asigure stagiile de practică pentru elevi și viitoarea lor angajare. În replică, ministrul Educației spune că mediul de afaceri a cerut dublarea numărului de locuri la școlile profesionale, de anul acesta. În acest moment sunt alocate circa 40.000 de locuri la clasele profesionale, cu 10.000 mai mult față de anul trecut, iar prin Hotărâre de Guvern au fost aprobate, inițial, 60.000 de locuri. În total sunt 4.500 de clase de liceu și 1.800 de clase la școlile profesionale, la nivel de țară.

Subiecte în articol: locuri liceu Ecaterina Andronescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri