Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziția Ani de derută. Avangarda în Europa Centrală, 1908-1928, la Cracovia

Expoziția Ani de derută. Avangarda în Europa Centrală, 1908-1928, la Cracovia

de Magdalena Popa Buluc    |   

În perioada 7 martie-9 iunie a.c., în galeria Centrului Internațional pentru Cultură de la Cracovia va fi deschisă o amplă expoziție, intitulată Ani de derută. Avangarda în Europa Centrală, 1908-1928. Autorii expoziției sunt dr. Karel Srp, dr. Lenka Bydžovská, curatoare dr. Monika Rydiger.

Anul 1918 – anul terminării Marelui Război – este data importantă a unei răscruci istorice, a unei răsturnări civilizatoare, un punct critic al viziunii asupra lumii. Pentru Europa Centrală este în primul rând un moment important de transformare geopolitică. Expoziția prezintă, din perspectiva a douăzeci de ani, 1908 – 1928, intervalul formării noilor tendințe avangardiste în arta regiunii, inițiate de artiști care au respins opera generațiilor anterioare, în căutarea unor noi mijloace de expresie artistică sub influența cubismului, futurismului, expresionismului și constructivismului. Selecția de la Cracovia cuprinde creația unor artiști de avangardă polonezi, cehi, slovaci, unguri, români, lituanieni, austrieci și germani, accentuând direcțiile și concepțiile artistice importante, dar și punctele tangențiale și diferențele dezvăluite în acea vreme de arta noilor state ale Europei Centrale. Valoarea suplimentară a expoziției este prezența în selecție a unor reviste de artă, publicații, afișe și broșuri avangardiste unicat, care exemplifică experimente și încercări de concepere a unei tipografii inovatoare.

Expoziția este încununarea proiectului multianual, realizat împreună, începând din 2016, de  Muzeul de Artă din Olomouc, Galeria Municipală Bratislava, Muzeul Janus Pannonius din Pécs și Centrul Internațional pentru Cultură de la Cracovia.

Arta românească va avea o prezență consistentă în expoziție, selecția lucrărilor cuprinzând 13 piese românești foarte valoroase, semnate de Victor Brauner, Marcel Iancu, Hans Mattis-Teutsch, precum și originale ale revistelor „Contimporanul”, „Punct”, „Integral”, „75 HP”.

Manifestarea de la Cracovia va fi susținută de un program conex de evenimente, la care ICR Varșovia este partener. În cadrul lui, în data de 21 mai, în sala mare a Centrului Internațional pentru Cultură va avea loc o prelegere dedicată artei de avangardă din România, susținută de istoricul de artă și curatorul român Erwin Kessler și intitulată Romanian Art under the Spell of the Avant-garde.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri