Jurnalul.ro Cultură Carte Expoziția „Grupul din Sud - Pictură și obiect” la Artoteca BMB

Expoziția „Grupul din Sud - Pictură și obiect” la Artoteca BMB

de Magdalena Popa Buluc    |   

Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, vă invită luni, 2 septembrie 2024, ora 17:00, la vernisajul expoziției „Grupul din Sud - Pictură și obiect”. Evenimentul se va desfășura la Artoteca BMB, șos. Mihai Bravu, nr. 4. Curatorii expoziției sunt Gheorghe Dican și Liviu Nedelcu.

Grupul din sud este constituit din cinci artiști ce trăiesc și lucrează în Slatina, județul Olt: Cristina Bacicu-Botez, Marcel Duțu, Cătălin Podoleanu, George Dragomir-Turia, Adriana Vâlcea.

Despre căutările fiecăruia vom reproduce citate din cataloagele celor mai recente expoziții:

Lucrările Cristinei Botez se disting prin concizia formelor propuse, care, deși figurative și inspirate din realitate, sunt practic inventate ca semne vizuale bidimensionale, alcătuite din linii, puncte și pete. Este vorba despre o formă de figurativ, care se sprijină într-o importantă măsură pe abstract, joncțiunea dintre cele două direcții producându-se, în principiu, sub egida unui suprarealism moderat.”

  Mihai Plămădeală, critic de artă

Reprezentările unei pânze, în contextual a ceea ce numim ”spațial”, sunt despre materia din jur, despre sunetul și ritmul a tot ceea ce este viu, despre simțuri și emoții detectate.

Pânzele conțin intervenții grafice așezate pe forme figurative, scrijelituri, linii circulare cu rol de umplere a spațiului și multe alte elemente ce dau consistență.

Mihai Duțu

Cătălin Podoleanu mizează pe armonie, rezolvând consonantic diferențele de frecvență ale paletelor sale. Pleacă de la o culoare dominantă plasată ca fundal, peste care juxtapune forme geometrice sau tușe concise. Rezultă o serie de lucrări calibrate, cu valențe decorative puternice, ale căror elemente sunt așezate, fără echivoc, la același nivel, pe același strat, în ciuda formelor suprapuse (rezolvate prin culori translucide) sau a sugestiei de intersecții planimetrice prin linii oblice.”

Mihai Plămădeală - critic de artă

Abstractizarea, supra și subdimensionarea pieselor, refuzând o asociere simplistă a portretelor cu noțiunea de identitate, fără viață sau lipsind cu desăvârșire, sugerează o privire întoarsă spre interior. Pe suprafața albă, artistul George Dragomir Turia intervine cu desene și accente liniare ori cromatice și detalii decorative care surprind natura complexă a interiorității umane, împletind simpla stare subiectivă cu gândirea simbolică.

Georgiana Cozma

Expoziția poate fi vizitată în perioada 2 – 27 septembrie, de luni până vineri, conform programului Artotecii BMB.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri