Jurnalul.ro Ştiri Politică Familii şi famiglii în politică

Familii şi famiglii în politică

de Adrian Ilie    |   
Ca şi în cazul altor meserii, şi pasiunea pentru politică are tendinţa de a se manifesta în familie. În politica românească sunt cazuri relativ numeroase în care există doi politicieni în aceeaşi familie, uneori chiar la vârful acestei categorii. Deocamdată, după numai 26 de ani de democraţie, nu există cazuri de adevărate „dinastii” politice, cum a fost cea a Brătienilor, deşi sunt situaţii în care părinţii şi-au promovat odraslele. De cele mai multe ori, rezultatele au fost sub aşteptări. Mai de succes au fost cuplurile căsătorite.

Traian Băsescu are o carieră politică longevivă, el conducând România timp de 10 ani, egalând astfel performanţa lui Ion Iliescu. Rămâne încă un mister dacă îndemnul tatălui sau linguşitorii din PDL au determinat-o pe fiica sa, Elena, să încerce să-i calce pe urme, aşa că în 2009 a candidat ca independentă la alegerile europarlamentare ş i a câştigat mandatul. Performanţa ar fi fost notabilă dacă nu ar exista dubii legate de modul în care şi-a obţinut voturile, în condiţiile în care o parte a maşinăriei de partid a PDL a funcţionat în folosul ei. Au existat discuţii pentru o nouă candidatură în 2014 din partea Mişcării Populare, însă protestele unor lideri din partid au determinat-o să renunţe la o carieră al cărei unic rezultat a fost intrarea în vocabularul curent a cuvântului „succesuri”. Daciana Sârbu a intrat în PSD, inspirată de modelul tatălui său, Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Năstase. Pe când activa în organizaţia de tineret, l-a cunoscut pe Victor Ponta, pe atunci „copilul teribil” al partidului. Gurile rele spun că, cel puţin la început, Sârbu sr. nu a văzut cu ochi buni relaţia ce se înfiripa între cei doi, dar ulterior a fost printre cei care au orchestrat preluarea şefiei partidului de către ginere, în anul 2010. Cât Ponta a fost premier, Daciana Sârbu i-a fost alături la evenimente politice importante, în paralel cu activitatea de europarlamentar, ea aflându- se la al doilea mandat. Ca proiect politic personal, ea şi-a asumat promovarea produselor alimentare bio şi a politicilor ecologiste. Subiectul Roşia Montană a provocat controverse în familia fostului premier, după cum chiar acesta a recunoscut. Tot în PSD, Victor Mocanu a devenit senator în aceeaşi zi, în 2012, în care fiul său, Adrian, prelua mandatul de deputat. Moraru jr. a fost împins pe liste de tatăl său, ce fusese anterior preşedintele CJ Buzău.

Uniţi de Dumnezeu, despărţiţi de procurorii DNA
În PSD, Miron Mitrea, cândva personaj important în partid, acum deţinut în penitenciar, este căsătorit cu o deputată social-democrată, Manuela Mitrea. Acesta este o prezenţă publică mai discretă, însă ea a fost prima care a venit cu ideea interzicerii totale a fumatului în spaţiile publice, interdicţie recent adoptată. DNA s-a interpus şi în calea fericirii senatorului Dan Şova şi deputatei Cătălina Ştefănescu, ambii de la PSD. Cei doi intenţionau să se căsătorească, însă demersurile procurorilor i-au determinat să fie mai prudenţi în a-şi face planuri de viitor comune. La fel au păţit şi Marian Vangelie şi iubita sa, deputata Oana Niculescu-Mizil. În timp ce aceasta era în chinurile facerii la maternitate, Vanghelie era în arest la domiciliu, în septembrie 2015. Idila lor a provocat multă vâlvă în presa tabloidă, însă problemele cu justiţia ale primarului le-a adumbrit repede fericirea. Horea Uioreanu, fost preşedinte al CJ Cluj, a fost plimbat prin arest sub acuzat de luare de mită, iar în ianuarie 2014 a divorţat de soţie, Elena Uioreanu (PNL). Există zvonuri că divorţul ar fi doar unul de faţadă, pentru a preveni o eventuală confiscare a averii soţului de către instanţă. Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, s-a gândit el să-şi facă feciorul, Vlad, deputat, iar la alegerile din 2012 a reuşit. Pasiunea lor comună pentru politică i-a adus în tandem în faţa procurorilor, în 2014, pentru fapte de corupţie: luare de mită şi abuz în serviciu la Mircea Cosma, trafic de influenţă la Vlad Cosma.

Frați și veri
Fraţii Ludovic şi Leonard Orban au avut cariere radical diferite. Dacă Ludovic s-a implicat în politica de partid şi a ajuns ministru cu susţinerea PNL, Leonard s-a ilustrat mai degrabă ca un birocrat, dar a cărui carieră strălucită l-a adus la vârful puterii: comisar european, ministru al Integrării Europene şi consilier prezidenţial. Tot în PNL, există verii Flutur. Cătălin Flutur a fost primar al Botoşanilor în perioada 2004-2012. Vărul său, Gheorghe, este mai cunoscut la nivel naţional ca senator, ministru al Agriculturii, secretar general al PDL şi preşedinte al CJ Suceava.

Raluca Turcan este deputat din anul 2004, din partea PNL şi a PDL. În perioada 2007- 2011, soţul său, Valeriu, a fost purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu.

În septembrie 2009, preşedintele PNL, Crin Antonescu, intra în campania prezidenţială în calitate de proaspăt căsătorit, aleasa sa fiind tot un europarlamentar, Adina Vălean.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri