Jurnalul.ro Ştiri Observator Fără o creştere a salariului minim, rămâne deschisă invitaţia la evaziune

Fără o creştere a salariului minim, rămâne deschisă invitaţia la evaziune

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, scrie, într-o opinie transmisă ZF, că este nevoie de o creştere a salariului minim de cel puţin 15-20%, astfel încât tentaţia pentru munca la negru şi evaziune fiscală să scadă.

O creştere de doar 10% a salariului minim pe economie ar acoperi doar inflaţia din 2019-2020, mai spune el.

„Fără o creştere a salariului minim de cel puţin 15-20% - o creştere de 10% acoperă doar inflaţia 2019-2021 - rămâne deschisă invitaţia la muncă la negru şi evaziune fiscală. Să vedeţi câţi vânzători de nuieluşe şi vâsc vom avea la iarnă...“, spune Dragoş Damian.

De asemenea, în cadrul opiniei, în care prezintă diferenţa dintre preţul energiei în România şi în alte ţări din regiune, el arată că, după liberalizarea pieţei, preţul pentru consumatorii industriali la energie electrică a crescut de la 104 euro/MWh la 133 euro/MWh, cel mai mare din regiune. Preţul la gaz este mai mare de 45 de euro/MWh, de asemenea cel mai mare din regiune, reiese din datele culese de Dragoş Damian.

Spre comparaţie, în Ungaria preşul energiei electrice este de 97 de euro/MWh pentru consumatorii industriali, iar în Cehia şi Bulgaria de 83-84 de euro/MWh. Cea mai scumpă energie electrică din regiune, în afara de cea din România, este în Polonia: 108 euro/MWh.

„Aşadar, politicienii sunt cu crizele şi vendetele lor personale, iar oamenii de afaceri şi cei de rând cu problemele de zi cu zi: valul 4 al pandemiei, inflaţie enormă, penurie infernală a forţei de muncă, curs şi dobânda de referinţă menţinute artificial, observaţii critice de la Fitch, urmează probabil şi alţii etc.”

El mai scrie că mediul de afaceri aşteaptă mai degrabă o guvernare competentă şi politici sustenabile, decât compensaţii sociale: „Cred că tot mediul de afaceri este de acord că este de preferat o guvernare competentă şi sustenabilă unor practici de compensaţii sociale. Mai bine previi decât să tratezi. Nimeni nu mai crede că o creştere economică din efect de baza, inflaţie şi consum din import poate fi sustenabilă”.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: evaziune
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri