Jurnalul.ro Calendar Februarie, luna iubirii. Bătrânii spun că este capricioasă și nemiloasă

Februarie, luna iubirii. Bătrânii spun că este capricioasă și nemiloasă

de Redacția Jurnalul    |   

Denumirea populară a lunii februarie – “Făurar”- provine de la faur, adică timpul în care se ascut unelte, ceea ce sugerează începutul pregătirilor pentru muncile agricole. Prin urmare luna februarie este luna în care iarna începe să moară, iar primăvara începe să prindă putere. Astfel, la sate, oamenii pregătesc uneltele pentru noul sezon agricol.

Conform tradițieiluna februarie este o lună capricioasă și nemiloasă, datorită fluctuațiilor de temperatură de la o zi la alta. Se spune că noaptea îngheață tot, iar ziua se dezgheață. Această răutate” a lunii februarie se vorbește că ar proveni de la faptul că acesteia i s-au repartizat mai puține zile față de celelalte luni ale anului, transmite traditii-supersitii.ro.

Sărbătorile lunii februarie sunt legate, în principal, de începutul noului an agricol, de bunăstarea casei și de sentimentul înălțător al iubirii, simbol al vieții și al schimbării. Aceste sărbători sunt următoarele:

Totodată se spune despre luna februarie că este o lună a tradițiilor legate de sfârșitul iernii și începutul primăverii, datorită faptului că se află la răspântia dintre aceste două anotimpuri.

Multe dintre superstițiile lunii februarie se leagă de vreme, astfel:

  1. Dacă în luna februarie nu există îngheț, atunci e semn că va fi mană în decursul anului;
  2. Dacă în luna lui făurar apa curgătoare e caldă, atunci urmează un ger năpraznic;
  3. Dacă în luna februarie nu vin ninsorile și viscolele, atunci vor apărea la Paște;
  4. Dacă se întâmplă ca în februarie să tune, atunci la vară vor fi furtuni însoțite de grindină.
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri