În jur de 15 supravieţuitoare ale atacurilor cu acid au urcat pe podiumul unei prezentări de modă la Dhaka, capitala Bangladeshului, iniţiativă menită să susţină lupta împotriva prejudiciilor faţă de victimele acestor agresiuni, relatează miercuri AFP.
O elevă de 14 ani, Shonali Khatun, a deschis defilarea cu o creaţie a manechinului din Bangladesh devenit creatoare de modă Bibi Russell. Adolescenta a trebuit să treacă printr-o reconstrucţie facială după ce a fost atacată cu acid la puţin timp după naştere. Pe când avea numai 17 zile, un vecin a vărsat vitriol pe faţa ei în timp ce dormea din cauza unui litigiu funciar cu părinţii ei. "Mă simt atât de bine să fiu aici. Mă simt puternică", a declarat eleva de liceu care a deschis defilarea celor 15 supravieţuitoare ale atacurilor cu acid în cadrul prezentării organizate de organizaţia britanică ActionAid. După agresiune, Shonali Khatun a petrecut trei ani în spital. Ea a fost operată de opt ori pentru a-i fi tratate arsurile de pe chip şi de pe braţe. În ciuda dispreţului cotidian al apropiaţilor şi al locuitorilor din satul ei, ea spune că aspiră să devină doctoriţă. "Îmi voi atinge acest scop într-o zi. Durerea m-a învăţat să fiu puternică", a spus ea.
Originară dintr-un mediu modest şi devenită manechin celebru care a apărut în paginile unor reviste ca "Vogue" sau "Harper's Bazaar", creatoarea de modă Bibi Russell a declarat că speră că această defilare va aduce mai multă recunoaştere pentru aceste femei. "Este un lucru pe care îl consider cu adevărat important (...) Să le lăsăm să aibă o viaţă în această lume", a spus ea.
Atacurile cu acid, cărora le cad victime în special femeile din zonele rurale, sunt o problemă majoră în Bangladesh.
Anul trecut au fost înregistrate 44 de astfel de agresiuni, în scădere netă în comparaţie cu cele câteva sute pe an înregistrate la începutul anilor 2000, relatează Agerpres.
Potrivit fundaţiei Acid Survivors, acest declin al atacurilor cu acid poate fi atribuită unei mai mari severităţi a legii, care poate merge până la pedeapsa cu moartea. Însă supravieţuitoarele acestor agresiuni continuă să se confrunte cu ostracizarea socială şi cu discriminări din cauza diformităţii lor fizice în societatea conservatoare din Bangladesh, notează AFP.
Pentru a vedea IMAGINILE, intraţi AICI.