Jurnalul.ro Special Fermierii români cer Guvernului să blocheze semnarea tratatului UE - Mercosur. Agricultura românească, lovită puternic de acord

Fermierii români cer Guvernului să blocheze semnarea tratatului UE - Mercosur. Agricultura românească, lovită puternic de acord

de Adrian Stoica    |   

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) a cerut autorităţilor române să blocheze semnarea tratatului comercial dintre Uniunea Europeană şi ţările Mercosur.

Asociația care reunește mai multe organizații reprezentative ale fermierilor români spune că acordul va avea un impact negativ asupra agriculturii şi a agricultorilor din blocul comunitar. Acestea sunt obligate să respecte standardele impuse de Bruxelles privind producţia agricolă şi animalieră, normele de mediu şi să produc hrană la cele mai înalte standarde nutritive şi de calitate, ceea ce însă înseamnă și costuri mai ridicate. Majoritatea exporturilor Mercosur constau în alimente și animale vii (32,4% din totalul exporturilor) și minerale (29,6%) în 2023), iar țările membre contribuie cu aproximativ un sfert din exporturile globale de produse agricole și de carne.

Odată cu semnarea acordului cu ţările Mercusor, UE își va deschide granițele pentru produse agroalimentare mai ieftine, dar de o calitate mai slabă, punând astfel presiune pe fermierii din UE. „Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare urmăreşte cu atenţie şi interes evoluţia discuţiilor privind semnarea tratatului comercial dintre Uniunea Europeană şi ţările Mercosur (...). Alianţa a transmis un document de poziţie autorităţilor române prin care solicită sprijin astfel încât România să se opună semnării acestui tratat, aşa cum procedează şi alte state precum: Franţa, Italia, Spania, Polonia sau Austria”, au transmis reprezentanţii AAC într-un comunicat adresat ministrului Agriculturii, ministrului Afacerilor Externe, Reprezentanţei României la UE, Preşedintelui României şi prim-ministrului României.

„Este un fapt binecunoscut că agricultura din Uniunea Europeană se practică la cele mai înalte standarde, iar produsele din Uniunea Europeană sunt cele mai sănătoase la nivel mondial. Produsele care provin din ţările Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay) nu respectă aceleaşi standarde de producţie şi de mediu, ceea ce încalcă principiul reciprocităţii şi regulile comerţului echitabil – dacă acest tratat va fi semnat, se va declanşa concurenţa neloială între produsele agricole şi animaliere obţinute în UE şi produsele corespondente importate din ţările Mercusor, care sunt produse cu costuri mai mici şi la standarde de calitate care nu se ridică la nivelul celor din UE. Toate acestea vor pune în pericol modelele şi standardele de producţie UE”.

din comunicatul transmis de AAC

 

Autoritățile, solicitate să susțină poziția fermierilor

În acest context, Alianţa pentru Agricultură şi cooperare face un apel la autorităţile române pentru sprijin şi implicare directă în negocierile purtate în această perioadă la Bruxelles, la nivelul autorităţilor europene decidente, pentru a reprezenta poziţia fermierilor din ţara noastră şi România să blocheze semnarea acestui tratat, alături de Franţa, Italia, Spania, Polonia şi Austria, care şi-au exprimat deja dezacordul față de semnarea acestui acord. De asemenea, printre statele care au ridicat obiecții cu privire la tratatul de liber schimb cu țările din America de Sud se află Austria, Irlanda și Olanda.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în 2023 exporturile europene către cele patru țări din Mercosur se ridicau la 55,7 miliarde de euro (în același an exporturile către Statele Unite au fost de nouă ori mai mari, ajungând la 502 miliarde de euro), în timp ce cele ale Mercosur către UE s-au ridicat la 53,7 miliarde de euro.

Au apărut și proteste de stradă

Fermierii francezi au ieșit deja cu tractoarele în stradă pentru a protesta față de parafarea Acordul de liber-schimb dintre UE și țările din America Latină, iar președintele Emmanuel Macron a declarat acum câteva zile că Franța nu va semna acordul care încă se negociază. La aceste proteste s-au raliat recent și fermierii polonezi, iar la sfârșitul săptămânii trecute doi membri ai cabinetului de la Varșovia au spus că Polonia intenționează la rândul ei să se opună unui acord de liber schimb cu statele din America de Sud. În prezent, Comisia Europeană negociază acest acord și încearcă să ajungă la un consens cu membrii Mercosur până la finalul anului. O nouă rundă de discuții a început în această săptămână pentru a înlătura problemele în suspans, în condițiile în care țările Mercosur cresc presiunea pentru a semna rapid acest acord, au declarat doi reprezentanți ai Comisiei Europene.

Ce înseamnă Mercusor

Mercusor este alcătuit din patru țări membre: Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay și asociația a luat ființă în 1991. Grupul cuprinde 295 de milioane de oameni și are un PIB combinat de aproape 2 trilioane de dolari. Pe lângă cele patru țări, Mercosur mai are ca țări asociate Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana, Peru și Surinam ca membri asociați. Obiectivul principal al Mercosur este de a asigura libera circulație a mărfurilor, capitalurilor, serviciilor și persoanelor între statele sale membre. În baza acestui acord, vor fi eliminate tarifele pe care statele Mercosur le impun importurilor europene de autoturisme, piese de schimb, utilaje, produse chimice, produse farmaceutice, lactate, băuturi spirtoase, vin, dar și îmbrăcăminte și încălțăminte. De cealaltă parte, UE ar urma să-și deschidă piața pentru produse agroalimentare din America de Sud, ceea ce a provocat nemulțumirile fermierilor europeni. Mercosur a ajuns la un acord comercial cuprinzător cu UE în 2019, după 20 de ani de negocieri continue, dar ulterior a fost suspendat din cauza unor diferende legate de mediu. Potrivit datelor Băncii Mondiale, țările fondatoare aveau în 2020 un produs intern brut combinat de 1,9 trilioane de dolari, făcând Mercosur unul dintre cele mai mari blocuri economice. În comparație, al doilea grup economic din America Latină, Alianța Pacificului (înființată în 2011 de Chile, Columbia, Peru şi Mexic), a avut un PIB combinat de  aproximativ 1,8 trilioane de dolari.

„Prin acest acord de liber schimb, se va face practic un barte. UE va exporta, în general, înaltă tehnologie în țările Mercosur și va importa materii prime. Sunt fermieri din Vest care se opun acestui acord, dar în Occident numărul fermierilor este redus, pentru că se bazează mult pe tehnologii de vârf, iar guvernele lor le pot asigura o protecție socială. Problema va fi la state precum România. Nu prea avem echipament de înaltă tehnologie de exportat și avem mulți oameni care activează în agricultură. Agricultura noastră va fi puternic afectată de importurile din America Latină, iar statul nu va avea resurse să le asigure fermierilor o protecție socială. Pe noi ne va costa foarte scump acest acord”.

Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli

 

Miza materialelor rare

Țările membre Mercosur dispune de resurse minerale importante, iar dintre acestea se disting cele rare precum litiu grafit, nichel, mangan și pământuri rare. Astăzi,  UE este dependentă de importurile de astfel de resurse din China, dar blocul comunitar vrea să elimine pe cât posibil dependența de această țară, din cauza diferendelor comerciale care ar putea afecta și importurile de metale rare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Subiecte în articol: fermieri guvern tratat UE mercosur
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri