Noua modă, venită din Statele Unite, a devenit populară și printre adolescentele din România, dar şi de fete de 9-10 ani.
”TikTok-ul și toate celelalte platforme le dau acces la întreaga lume. E un comportament imitativ care, din păcate, nu le aduce nimic bun. O rutină de machiaj la vârsta de 9-10 ani nu îşi are sensul”, spune Maria Coman, psiholog și realizator Antena 3 CNN.
Medicii dermatologi atrag atenţia că fardurile, fondul de ten şi pudra, folosite excesiv, pot dăuna tenului, mai ales celui predispus la acnee, afecţiune des întâlnită în rândul fetelor aflate la pubertate.
”Machiajul la această vârstă e un lucru care poate să dăuneze tenului, nu numai celui acneic, dar și în general evoluţiei sănătoase a pielii. Aplicarea machiajului este interzisă pe un ten acneic. Nu face decât să exacerbeze problema în sine”, a declarat dermatologul Dana Miricioiu.
În loc de ritualul de machiaj, nepotrivit vârstei lor, fetelor li se recomandă un ritual de îngrijire a pielii.
”Acneea e o afecțiune des întâlnită și care poate fi controlată printr-o toaletă zilnică corectă, spălat cu apă și săpun, dar și aplicarea anumitor produse tonice la nivelul pielii”, a explicat dermatologul Dana Miricioiu.
Odată căzute în patima machiajului, cu greu fetele mai renunţă la farduri, pensule şi rujuri.
”Ele nu se mai regăsesc în imaginea lor naturală. Au deja senzaţia că nu sunt în regulă, că nu sunt suficient de frumoase, nu pot fi plăcute dacă nu sunt machiate și nu poartă practic o mască”, mai explică psihologul Maria Coman.
Părinţii au rolul de a le explica fetelor că toate trebuie să se întâmple în viaţă la timpul lor, însă sunt mame care chiar ele îşi învaţă fetiţele să se machieze, transmite antena3CNN.