Formaţiunea lui Nicuşor Dan se află în centrul suspiciunilor, după ce în spaţiul public au apărut informaţii privind o presupusă finanţare ilegală a USB în campania pentru alegerile locale din 2016. Ziarul Naţional a scris ieri că partidul antisistem ar fi fost sponsorizat în acte de oameni ai străzii, însă Nicuşor Dan a tratat acuzaţiile aduse drept fabulaţii.
Potrivit informaţiilor apărute ieri, procurorii DIICOT ar fi deschis recent un dosar penal după ce Autoritatea Electorală Permanentă ar fi semnalat mai multe nereguli privind finanţarea USB în timpul campaniei electorale din vara lui 2016. Jurnaliştii de la Naţional susţin, citând surse din rândul anchetatorilor, că pe lista cu sponsorii USB s-ar fi aflat inclusiv oameni ai străzii. Persoanele fără venituri şi fără domicilu ar fi virat în conturile formaţiunii antisistem peste un milion de lei. În plus, AEP ar fi sesizat că Nicuşor Dan obişnuia să primească bani în contul personal pentru ca mai apoi să-i transfere în contul de campanie, iar liderul USB ar fi utilizat în precampanie fonduri pe care legea îl obliga să le cheltuiască doar în perioada de campanie. Acuzaţiile apar însă la doar patru zile de la o declaraţie ciudată a liderului PSD Liviu Dragnea care îi ameninţa pe liderii Opoziţiei că în curând va vorbi şi el despre “adevăraţii penali”, cu trimitere la PNL şi USR. Pe holurile Parlamentului, Dragnea i-a cerut public procurorului general Augustin Lazăr să spună dacă Parchetul General a primit vreo plângere de la AEP în legătură cu finanţarea ilegală a USR. “Nu l-am văzut pe domnul Lazăr (Augustin Lazăr, procurorul general – n.r.) să-mi răspundă la întrebarea pe care i-am pus-o la o emisiune. Dacă a primit o plângere de la Autoritatea Electorală Permanentă privind finanţarea ilegală a USR-ului. Ştiu că n-are voie să dea curs la acest dosar, dar să răspundă dacă a primit-o sau nu, dacă blochează dosarul sau dacă l-a repartizat, ca şi alte speţe”, a sunat ameninţarea lansată săptămâna trecută, cu subiect şi predicat, de şeful PSD.
“Le este frică de noi!”
Liderul USR a tratat acuzaţiile aduse drept fabulaţii, precizând că AEP a decontat deja cheluielile USB din timpul campaniei electorale pentru locale, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi descoperit eventuale încălcări ale legislaţiei electorale. “Realitatea pe care o construiesc politicienii interesaţi de amnistie şi graţiere şi cutiile lor de rezonanţă din presă e demnă de Alice în Ţara Minunilor. După ştirile potrivit cărora câinii primesc bani pentru protest, notiţa că USB/USR ar fi fost sponsorizată de persoane fără adăpost nu mai miră pe nimeni”, a replicat Nicuşor. “Finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale din Bucureşti a fost verificată de către Autoritatea Electorală Permanentă care a constatat legalitatea ei şi a decis decontarea sumelor cheltuite. Nu există nicio anchetă care să vizeze finanţarea USB/USR, aşa cum se susţine, în mod fals, în notiţa publicată azi pe siteuri de news şi în emisiunile unor televiziuni. Toate acuzaţiile absurde aduse USR demonstrează un singur lucru, că le este frică”, a acuzat deputatul USR.
Uniunea Salvaţi Bucureştiul s-a transformat anul trecut în Uniunea Salvaţi România, partidul antisistem reuşind să intre în premieră în Parlament după ce a obţinut un scor de 9% la alegerile parlamentare din 11 decembrie.
Uniunea Salvaţi România are 43 de parlamentari, dintre care 13 senatori şi 30 de deputaţi.