Potrivit cumvaplace.ro, unele dintre ele pot oferi chiar beneficii pentru sănătate.
Trandafirii
Există peste 150 de specii de trandafiri, în aproape orice dimensiune și culoare imaginabile. Cea mai bună parte este că toate sunt comestibile, dar nu au același gust! Sunt recomandate în bucătărie doar petalele, iar despre dulceața de trandafiri nu are sens să vă amintim. Dar petalele de trandafiri proaspete pot fi, de asemenea, amestecate și adăugate în băuturi, răcoritoare, limonade, gemuri și jeleuri cu infuzie de trandafiri.
Hibiscus
Plantele de hibiscus produc flori mari, care cresc de obicei în climatele tropicale și subtropicale din întreaga lume. Există sute de specii de hibiscus, dar cea mai populară varietate comestibilă este cunoscută sub numele de roselle sau Hibiscus sabdariffa.
Puteți mânca floarea direct din plantă, dar de obicei este folosită pentru ceai, gustări, dulceață, limonade sau salate.
Florea de dovlecel
Pe cât sunt de delicate, pe atât sunt de bune la gust! Deși aceste flori se formează pe toate tipurile de dovleac de vară, cele mai populare provin de la dovlecel: sunt galbene strălucitoare, cu o formă de clopot lung, rotunjită.
Aceste flori pot fi consumate crude ca garnitură sau tocate și adăugate în salate. O altă opțiune este să le umpleți cu brânzeturi cu ierburi și să le prăjiți sau să le coaceți până când petalele delicate devin crocante.
Lavandă
Planta lemnoasă, florală, cultivată inițial în părți din nordul Africii și din Marea Mediterană, face binecunoscutele florile violete mici, dar abundente și este probabil cel mai bine cunoscută pentru parfumul său distinctiv, apreciat pentru efectele sale calmante. Combinația de culoare și aromă face din levănțică un adaos deosebit de dorit pentru o varietate de alimente, inclusiv produse de patiserie, siropuri infuzate, lichioruri, ceaiuri din plante, condimente uscate și amestecuri de ierburi.
Aroma sa se combina bine cu ingredientele dulci și sărate, inclusiv citrice, fructe de pădure, rozmarin, salvie, cimbru și ciocolată.
Păpădie
Deși suntem obișnuiți să le numim buruieni sau floră spontană, păpădiile sunt comestibile! Interesant este că florile nu sunt singura parte a păpădiei care poate fi mâncată. Florile pot fi consumate crude, fie singure, fie într-o salată. Pot fi făcute pane și prăjite. Iar de ceaiul de păpădie, am auzit cu toții.
Caprifoi
Există aproape 200 de specii de caprifoi, dar cele mai comune sunt soiurile japoneze și fost vital pentru practicile medicinei tradiționale chineze de secole. Florile parfumate, de obicei galben deschis sau alb, dețin nectar care poate fi mâncat direct din floare.
În lumea culinară, caprifoiul este cel mai des folosit pentru a face ceai sau un sirop parfumat și aromat.
Condurașii (Nasturtium)
Este un favorit culinar datorită florilor sale viu colorate și aromei sale unice și savuroase. Atât frunzele, cât și florile sunt comestibile și pot fi mâncate gătite sau crude. Au o aromă ușor picantă, piperată, dar florile sunt mai puțin iuți decât frunzele.
Florile în formă de pâlnie sunt de obicei portocaliu strălucitor, roșu sau galben, astfel fiind un condiment numai bun pentru prăjituri, produse de patiserie și salate.
Limba mielului
Numită și floarea stelară, este o plantă cu flori de obicei albastre, dar pot fi și albe sau roz. În medicina pe bază de plante, este folosit pentru a trata afecțiuni minore, cum ar fi durerea în gât sau tusea. În bucătărie florile sunt adesea descrise ca având o aromă ușor dulce care amintește de castraveți și miere și pot fi consumate proaspete într-o salată sau ca garnitură pentru deserturi și cocktailuri – sau pot fi gătite și adăugate la supe, sosuri sau umpluturi de paste umplute.
Iarbă grasă
Este o plantă suculentă care produce flori mici, galbene și frunze groase și cărnoase – ambele sunt comestibile și pot fi consumate gătite sau crude. Este plină de vitamine, minerale și antioxidanți, dar și de grăsimi omega-3! Florile și frunzele pot fi folosite crude în multe salate și sandvișuri. Ele pot fi, de asemenea, sotate sau gătite la abur cu alte legume sau adăugate la supe.
Mușețelul
Sigur că îl știm cel mai bine ca plantă florală folosită în medicina tradițională de secole, dar poate fi folosită și în bucătărie. Florile conferă o aromă ușor dulce, cu gust mineral, alimentelor cu care sunt gătite.
Deși sunt utilizate cel mai adesea pentru ceaiul de mușețel, florile pot face și siropuri sau alte infuzii pentru produse de patiserie, smoothie-uri sau deserturi.
Panseluțele
Plăcute la privit, panseluțele sunt plăcute și la gust. Ele există în multe culori, dar nuanțele de violet, albastru și galben sunt cele mai comune. Au cinci petale suprapuse cu o zonă întunecată în centru care seamănă cu o pată de cerneală. De obicei, panselutele au o aromă ușoară, proaspătă și ușor florală – deși există unele variații de aromă în funcție de tip.
Aceste flori comestibile sunt un excelent adaos decorativ pentru deserturi, produse de patiserie, dulciuri și prăjituri.