Florin Cîţu, noul preşedinte al PNL, consideră că medicii și profesorii ar trebui să fie exemple în ceea ce privește vaccinarea şi testarea, pentru că "oamenii se uită la cei care nu se vaccinează și gândesc că poate e ceva".
„Trebuie să vă gândiți că aceasta este o guvernare liberală. Eu nu vreau să impun lucruri oamenilor să le facă. Le arătăm beneficiile, le arătam riscurile, le arătăm costurile dar vreau până la urmă românii să decidă pentru propria viaţă. De aceea, am spus că vaccinarea obligatorie este ultima variantă şi aş vedea-o într-un context pentru cadre medicale pentru că atunci când mergi la spital ți se cere să faci un test ca să nu îmbolnăvești pe altcineva în spital. Mi se pare normal ca și cadrul medical care tratează pacienți să fie supus aceleiași reguli", a spus Florin Cîţu.
Oamenii se uită la medicii care nu se vaccinează și gândesc că poate e ceva. Atunci este important ca medicii să fie un exemplu. (...) Am încercat să le arătăm românilor că este singura soluție să trecem pandemia. Facem mai mult dacă este nevoie, dar atunci când 40% dintre medici nu sunt vaccinați și 40% dintre profesori, acele categorii profesionale la care oamenii se uită pentru exemplu, mesajul este complicat”, a spus premierul Cîțu, sâmbătă seara, la Antena 3.
Întrebat ce se va întâmpla cu cei care vor refuza să își plătească testele și să se vaccineze, Cîțu a spus că există discuții pentru a fi luate măsuri.
„Am văzut în Europa că sunt țări unde cei care nu vor să se vaccineze nu mai primesc salariu, li se desface contractul de muncă. Eu cred că asta cu desfăcutul contractului de muncă în România pentru medici este puțin extrem, când avem nevoie de medici, mai ales în această perioadă. S-ar putea să fie penalități financiare pentru cei care nu vor să se vaccineze sau să se testeze, pentru că pun în pericol viața pacienților și nu este normal așa ceva, mai ales că sunt cadre medicale. Și în sistemul educațional (la fel – nr)”, a mai spus președintele PNL, Florin Cîţu.