De ce nu reuseste România să valorifice cresterea economică într-o sporire a bunastarii reprezinta subiectul unei analize ample facute de Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR.
Raportul repartizarii veniturilor intre munca (40 la suta) și capital (60 la suta) este in tara noastra invers decat în tarile dezvoltate, și s-a degradat in perioada de ajustare a veniturilor in perioada crizei. Costurile crizei au fost trecute in seama angajatilor și pe reducerea programelor sociale, arata analiza oficialului BNR.
Polarizarea rapida a veniturilor determina discrepante sociale, saracia si excluziunea socială afecteaza 39,5 la suta din populatie. Desi cresterea PIB în perioada 2007-2014 a fost de 20 la suta, ponderea saraciei a scazut doar cu 14 la suta.
94 de persoane care detin depozite de peste 10 milioane de lei reprezinta 2 procente din economiile depuse in banci și dublu decat 9,4 milioane de persoane fizice.
Florin Georgescu semnaleaza si cauze ale colectarii și recuperarii reduse a creantelor la buget. Din 86 miliarde lei creante greu recuperabile la 31 martie 2016, 66 la suta erau localizate la firme in insolventa unde se recupereaza doar 5 la suta. Rezulta o pierdere la venituri de 63 miliarde lei- circa 14 miliarde euro.