Jurnalul.ro Editoriale După furtună, o „aterizare lină”

După furtună, o „aterizare lină”

de Daniel Apostol    |   

În cel mai recentă analiză cu privire la perspectivele economice globale (ianuarie 2024), Fondul Monetar Internațional revine cu sintagma „aterizare lină”. După ce face radiografia principalilor factori de creștere mondiali și regionali, Fondul trece în revistă și principalele bariere ce se pot ridica în calea redresării economiei globale. 

Prima amenințare rămâne inflația ridicată. Conflictele geopolitice și evenimentele meteorologice extreme pot genera și anul acesta creșteri semnificative ale prețurilor mărfurilor, afectând redresarea globală și crescând volatilitatea piețelor. Apoi, o inflație persistentă ar putea impune o politică monetară mai strictă, afectând costurile împrumuturilor și generând instabilitate financiară la nivel global. 

O altă frână posibilă la creșterea economică s-ar putea întrezări în China, acolo unde problemele din sectorul imobiliar și o întărire a consolidării fiscale ar putea avea consecințe negative asupra piețelor financiare, reducând totodată avansul global. Iar raportul FMI subliniază că, vorbind de consolidarea fiscală, dacă va fi prea rapidă, ar putea încetini creșterea în unele economii, punând presiuni asupra țărilor ce nu au încă un plan credibil de consolidare fiscal-bugetară pe termen mediu. 

Totuși, în ciuda acestor riscuri, perspectivele economice pentru rămân optimiste în viziunea experților FMI, care păstrează o atenție crescută asupra echilibrului dintre moderarea inflației și asigurarea unei creșteri economice stabile pentru ceea ce ei numesc „aterizare lină”. Eforturile coordonate pentru gestionarea reducerii inflației ar trebui să devină o prioritate - în viziunea FMI -, cu ajustarea atentă a politicilor monetare și fiscale, dar și cu o atenție specială acordată impactului asupra locurilor de muncă și profiturilor companiilor.

Și în acest an analiștii Fondului recomandă reforme structurale, în special în economiile emergente și în curs de dezvoltare, pentru a putea asigura creșterea pe termen lung. Investițiile în inovație și adoptarea de noi tehnologii ar contribui la creșterea productivității în economiile avansate și în cele emergente. Iar investițiile în proiecte de adaptare la schimbările climatice ar trebui să devină o prioritate globală; gestionarea sustenabilă a riscurilor climatice ar putea contribui la menținerea stabilității economice și sociale.

Nu în ultimul rând, într-un context volatil se impun elaborarea și punerea în aplicare de strategii pentru a face față riscurilor geopolitice, cum sunt conflictul din Orientul Mijlociu și tensiunile din Marea Roșie. Cooperarea internațională și dialogul deschis trebuie să fie mijloacele ce trebuie să contribuie la reducerea incertitudinii și la menținerea stabilității economice.

În loc de concluzie, FMI susține că abordarea echilibrată a acestor provocări și oportunități va deschide calea către un viitor economic mai durabil și prosper, asigurând aterizarea lină a economiei aflate în furtună în ultimii trei ani.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri