Jurnalul.ro Special Focul lui Sumedru, în Țara Muscelului: Un fel de Halloween românesc, tradiție autohtonă de Sfântul Dumitru

Focul lui Sumedru, în Țara Muscelului: Un fel de Halloween românesc, tradiție autohtonă de Sfântul Dumitru

de Diana Scarlat    |   

Luna octombrie este plină de roadele pământului și de semnificații spirituale. Zona subcarpatică din județele Brașov, Prahova, Argeș și Dâmbovița cuprinde vechea Țară a Muscelului, localitățile de aici păstrând aceleași obiceiuri seculare sau milenare, printre care se află la loc de frunte Focul lui Sumedru - o tradiție străveche, din perioada precreștină, adaptată creștinismului ortodox. Autoritățile supraveghează acum focurile pe care unii săteni le mai fac, în mod tradițional, nu pentru a arde cauciucuri, ci pentru a pune pe jar frunze și crengi uscate, în ziua care precede sărbătoarea creștină a Sfântului Dumitru și care coincide cu perioada în care se desfac grădinile și se curăță livezile. Obiceiul este foarte bine păstrat în satele din nordul județului Dâmbovița, în special în comuna Pietroșița, unde cu ocazia sărbătorii tradiționale se organizează și alte evenimente, până duminică.

Focul lui Sumedru este o sărbătoare a întregii comunități, în satele tradiționale românești. Se face în noaptea de 25 spre 26 octombrie, înaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie - cel care desfrunzeşte codrul şi usucă plantele. Credințele populare spun că în ziua Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.

Tradiția focului de Sumedru coincide și cu un obicei pastoral - ziua când se desfac stânile, pentru că oile sunt coborâte de la munte pentru iernat, Sfântul Dumitru fiind și protectorul păstorilor. Focul ritualic alungă spiritele rele și restabilește ordinea noului anotimp. Este o sărbătoare care s-a păstrat până astăzi în zona Subcarpaților Meridionali. 

Etnologii spun că dincolo de ritualul de purificare prin foc, specific trecerii de la un anotimp la altul, obiceiul are la bază nevoia firească de igienizare a livezilor și a localităților rurale cu specific submontan, pentru că se ard crengile și alte vegetale după strângerea recoltei și pentru a se pregăti terenurile de iernat. 

Tradiția marchează, astfel, începutul anului pastoral, fiind fixată în calendarul ortodox înainte de noaptea care precedă sărbătoarea Sfântului Dumitru. Această tradiție se păstrează în nordul județului Argeș și sudul Brașovului, în partea de nord a județului Dâmbovița și în unele localități din Prahova.

Copiii merg la colindat

Comuna Pietroșița păstrează obiceiuri străvechi ce definesc Țara Muscelului ca zonă etnografică bine conturată prin elementele comune localităților subcarpatice din nordul Munteniei, iar Focul lui Sumedru este una dintre cele mai iubite sărbători, pentru că adună toată comunitatea. Anul acesta, comunitatea tradițională de la Pietroșița se pregătește din nou pentru Focul lui Sumedru, chiar în această seară, înainte de Sfântul Dumitru. 

Focul marchează, ciclic, noua trecere spre anotimpul înghețului. Este o sărbătoare care poate atrage și turiști dornici de a experimenta puritatea tradițiilor locale, însă până acum nu a fost promovată ca o atracție a zonei, ci păstrată ca o emblemă locală a comunității. 

În seara care precede ziua Sfântului Dumitru, oamenii fac mai multe focuri, în mai multe locuri din fiecare sat, în toate localitățile care păstrează această tradiție ancestrală cu multiple semnificații. Toată lumea se pregătește pentru seară, cu dulciuri pe care urmează să le dea copiilor care merg la colindat. Înainte se făceau colaci și plăcinte, dar acum se și cumpără prăjituri, bomboane și orice le-ar plăcea colindătorilor.

„Înainte, femeile aduceau la foc mere, pere, nuci și colaci sau gogoși, dar acum le cumpărăm dulciuri copiilor și le dăm la foc sau acasă, când vin să colinde”, spune una dintre localnicele care participă în fiecare an, împreună cu familia, la toate evenimentele din comunitate. 

Focul se face de obicei sus, pe deal, dar acum se organizează focuri controlate și în zonele mai joase, pentru că acum nu se mai adună toată comunitatea într-un singur loc, așa cum se întâmpla pe vremuri.

Se petrece la fel ca la Revelion

În satul Pietroșița, focul se face și în centrul localității, într-un loc de răscruce, lângă o troiță. De la focul întețit cu frunze uscate, copiii pornesc la colindat, din casă în casă, cu strigătura tradițională: „Hai la Focul lui Sumedru!”, iar adulții se strâng și ei în jurul focului, fiind prilej de chef, cu vin, vișinată și grătar, uneori până spre dimineață - la fel ca de Revelion. Nu întâmplător, pentru că aceeași contaminare culturală și îmbinare a tradițiilor mai vechi și mai noi se poate observa și în alte zone ale țării unde focul ritualic similar cu cel de Sumedru se face chiar la trecerea în noul an, de Revelion, iar membrii comunităților îl consideră tot prilej foarte bun pentru a chefui împreună.

Sărbătoarea are elemente foarte asemănătoare cu Halloweenul, dar și cu perioada colindelor din Ajunul Crăciunului și chiar cu Revelionul. Este resimțită în comunitate ca o serbare binevenită a trecerii din sezonul cald în cel rece, fiind și prilej pentru consolidarea relațiilor dintre oamenii din aceeași zonă a satului, în jurul focului ritualic.

Focul simbolizează purificarea și pregătirea pentru trecerea într-o nouă ordine. În multe culturi ale lumii, sezonul rece este asociat și cu spiritele care ies în lume - astfel încât, nu întâmplător, există elemente comune ale sărbătorii de Sfântul Andrei cu Halloweenul, dar și cu obiceiurile de Sfântul Dumitru, precum Focul lui Sumedru. Sumedru sau Sâmedru/Sânmedru este, din punct de vedere lingvistic, prescurtarea numelui Sfântul Dumitru.

Evenimente culturale pentru toată comunitatea

La Pietroșița, fundațiile culturale locale organizează, cu această ocazie, o serie de evenimente, printre care se numără și Sărbătoarea Dovleacului, la care copiii sunt invitați să decoreze peste 100 de dovleci pe care îi pune la dispoziție Fundația Renașterea Pietroșiței-Ruralia, astăzi și mâine. Copiii vor participa la ateliere de creație astăzi, de la ora 16.00, la Muzeul de Etnografie din Pietroșița, apoi mâine, de la ora 17.00, la Casa Manolescu, din centrul localității. 

Sărbătoarea s-a organizat și anul trecut, fără costume de monștri și fără vreo sperietură, cu foarte multă creativitate, joacă, râsete vesele, pe muzică bună și cu mult dans.

Tot în acest weekend se desfășoară Toamna Literară Pietroșițeană și se sărbătoresc 25 de ani de la înființarea Fundației Ruralia, cu o serie de evenimente culturale la care participă membrii Societății Scriitorilor Târgovișteni. 

Casa Manolescu, din centrul localității, este un monument istoric din secolul al XIX-lea, construit de arhitecți italieni, la fel ca multe alte monumente de aici. Situat chiar lângă fosta vamă de trecere dintre Țara Românească și Transilvania - clădire monument care acum găzduiește Primăria - conacul foștilor boieri din familia Manolescu și-a redobândit strălucirea, în zilele de sărbătoare ale Pietroșiței. Iar de anul trecut, Casa Manolescu a început să fie gazda evenimentelor organizate de Fundația Renașterea Pietroșiței-Ruralia.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri