x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Obiceiuri medievale ale sașilor, reînviate pe colinele Transilvaniei

Obiceiuri medievale ale sașilor, reînviate pe colinele Transilvaniei

de Diana Scarlat    |    26 Ian 2024   •   06:40
Obiceiuri medievale ale sașilor, reînviate pe colinele Transilvaniei

Un vechi obicei din inima Transilvaniei spune că ianuarie este „Luna Lolelor”. Turiștii care sunt dornici de o incursiune în perioada medievală, o adevărată excursie culturală în timp, pot merge duminică la Agnita, unde vor putea asista la punerea în scenă a unei sărbători de legendă. Ziua nu este aleasă întâmplător, pentru că obiceiul este ca în ultima duminică a lunii ianuarie să fie sărbătoarea Lolelor, în cinstea unei bătălii câștigate de o femeie. 

În timpurile medievale, când cetatea era asediată de turci, o eroină curajoasă, Ursula, a salvat orașul cu o iscusită deghizare. Îmbrăcată într-un costum înfricoșător, Ursula a ieșit din cetate, pocnind din bici și făcând zgomote asurzitoare care au speriat turcii, alungându-i departe. Astăzi, această poveste se transformă într-un spectacol ce adună laolaltă întreaga comunitate la Fuga Lolelor – la care acum pot participa și vizitatorii acestui tărâm de legendă.

Această veche legendă transilvană a fost păstrată peste secole, iar astăzi se transformă în atracție turistică locală, la Agnita – zonă locuită în mare parte de sași. 

Pe lângă vitejia nemărginită a femeii care ar fi salvat comunitatea de atacurile turcilor, este foarte importantă și asemănarea obiceiului cu cele ale românilor din toate zonele țării, care alungă spiritele rele prin costume înfricoșătoare – mascații din zona Moldovei – dar și prin pocnitul din bici, în perioada dintre Crăciun și Anul Nou. 

Diferența este că urările din țările române sunt în luna decembrie, iar Lolele de la Agnita sunt în ultima duminică din ianuarie, însă diferența de o lună e mai puțin importantă, fiind și alte obiceiuri precreștine asimilate de creștinism care au același tip de ritual pentru alungarea spiritelor rele din toamnă până în primăvară – de exemplu, Focul lui Sumedru, de Sfântul Dumitru, în luna octombrie.

Legătura cu breslele sașilor

Pentru sașii din Transilvania, în secolele XVII-XVIII, obiceiul lolelor era strâns legat de înmânarea lăzii de breaslă noului staroste. „Lolele amuzante protejau lăzile de vecinătate, iar astăzi, ele deschid parada, alături de căpetenia breslei cizmarilor. Este o paradă de meșteșuguri și tradiții în care breslele croitorilor, blănarilor și dogarilor defilează, prezentând publicului meșteșugurile lor tradiționale, elemente și personaje specifice. La finalul paradei, lolele aleargă pe străzi, alungând spiritele rele cu pocnete de biciuri și zgomot de tălăngi”, explică Cristina Iliescu, managerul ecodestinației Colinele Transilvaniei, care promovează zona turistică din zona Sighișoara-Sibiu-Făgăraș.

Participanții la evenimentul autentic medieval de la Agnita vor avea și multe surprize plăcute. Va fi și o recompensă pentru curaj: cei care vor recunoaște lolele vor primi de la ele gogoși, drept recompensă pentru curajul de a le întâlni. Fuga Lolelor din Agnita se transformă, astfel, în cel mai bun prilej de distracție pentru toată lumea, ducând mai departe și tradiția seculară a sașilor din Transilvania.

Agnita face parte din zona promovată de mai multe ONG-uri pentru ecoturism, cultură și tradiții. Localitatea este situată între Sighișoara și Sibiu, foarte aproape de alte zone care au devenit atractive pentru cei care iubesc natura și cultura, iar obiceiurile comunităților locale sunt mereu scoase în evidență, așa cum se va întâmpla și în ultima duminică a lunii ianuarie, la sărbătoarea Lolelor. 

Mai multe ONG-uri și GAL-uri din jurul Sighișoarei - din județele Mureș, Sibiu și Brașov - au pornit la drum, în parteneriat, pentru a dezvolta zona. Destinația de Ecoturism Colinele Transilvaniei promovează turismul în această zonă prin autenticitatea comunităților locale, inclusiv prin gastronomie și agricultură.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×