Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost oficial al Casei Albe, acuzat că a acționat ca agent al Coreei de Sud

Fost oficial al Casei Albe, acuzat că a acționat ca agent al Coreei de Sud

de Redacția Jurnalul    |   

O specialistă în politică externă care a lucrat pentru CIA și în cadrul Consiliului Național de Securitate (NSC) al Casei Albe a fost pusă sub acuzare în SUA pentru că a lucrat ca agent neînregistrat al guvernului Coreei de Sud în schimbul unor bunuri de lux și a altor cadouri, potrivit Reuters.

Sue Mi Terry a susținut poziții politice sud-coreene, a divulgat informații guvernamentale americane nepublice ofițerilor de informații sud-coreeni și a facilitat accesul oficialilor guvernamentali sud-coreeni la omologii lor americani, conform unei acuzații făcute publice marți la tribunalul federal din Manhattan.

În schimb, ofițerii de informații sud-coreeni i-ar fi oferit lui Terry genți Bottega Veneta și Louis Vuitton, o haină Dolce & Gabbana, cine la restaurante cu stele Michelin și peste 37.000 de dolari în finanțare „sub acoperire” pentru un program de politici publice privind afacerile coreene pe care îl conducea.

Presupusa activitate de agent a lui Terry a început în 2013, la doi ani după ce a părăsit serviciul guvernamental american, și a durat un deceniu.

În prezent, ea este membru senior al Consiliului pentru Relații Externe, potrivit site-ului web al think tank-ului, și expert în Asia de Est și Peninsula Coreeană, inclusiv Coreea de Nord.

Terry nu a răspuns unei solicitări de comentarii, însă avocatul ei, Lee Wolosky, a afirmat într-o declarație: „Aceste acuzații sunt nefondate și denaturează activitatea unei cercetătoare și a unui analist de știri cunoscut pentru independența sa și pentru anii petrecuți în serviciul Statelor Unite”.

„De fapt, ea a fost un critic dur al guvernului sud-coreean în perioadele în care această acuzație susține că a acționat în numele acestuia. Odată ce faptele vor fi clarificate, va fi evident că guvernul a făcut o greșeală semnificativă”, a adăugat el.

Consiliul pentru Relații Externe a pus-o pe Terry în concediu administrativ fără plată și va coopera cu orice anchetă, a declarat o purtătoare de cuvânt.

Coreea de Sud nu este inculpată. Ambasada sa de la Washington nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: oficial casa alba coreea de sud
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri