Instituită în noiembrie după cele mai grave atentate (130 de morţi, sute de răniţi) comise în Franţa după Al Doilea Război Mondial, starea de urgenţă ar urma să se încheie la 26 februarie.
Acest statut consolidează atribuţiile poliţiile, permiţând arestul la domiciliu, percheziţiile administrative zi şi noapte sau interdicţia cetăţenilor de a se aduna, totul fără controlul unui judecător.
Preşedintele a vorbit despre prelungirea stării de urgenţă ca despre un lucru 'foarte probabil', a declarat presei Claude Bartolone, la finalul unei întrevederi cu Francois Hollande la care a mai participat şi şeful Senatului, Gérard Larcher. 'Ne-a anunţat că va avea ocazia de a comunica foarte curând pe această temă pentru a permite Consiliului de Stat (cea mai înaltă jurisdicţie administrativă a ţării) şi Parlamentului să se pronunţe asupra acestui text', a adăugat el.
O decizie privind o eventuală prelungire va fi luată 'în zilele următoare', a indicat în prealabil pentru AFP preşedinţia franceză.
Chestiunea unei prelungirii a stării de urgenţă a provocat o dezbatere în Franţa. Miercuri, Liga franceză a drepturilor omului a anunţat că a sesizat Consiliul de Stat pentru a pune capăt integral sau parţial constrângerilor acestui regim, care nu ar mai fi justificate şi ar aduce 'o atingere gravă şi evidentă libertăţilor publice'.
În ajun, experţi ai ONU au recomandat Franţei să nu prelungească starea de urgenţă după 26 februarie, estimând că impune 'restricţii excesive şi disproporţionate pentru libertăţile fundamentale'.
Un deputat socialist apropiat de prim-ministrul Manuel Valls, Jean-Jacques Urvoas, a afirmat recent că interesul pentru starea de urgenţă se estompează, întrucât principalele obiective au fost atinse, apreciind totuşi că ieşirea din acest regim de excepţie ar fi 'un act delicat'.
Sursa - Agerpres