Jurnalul.ro Ştiri Externe Frans Timmermans va participa la reuniunea Comisiei LIBE, ce va aborda „situația din România, inclusiv independența justiției”

Frans Timmermans va participa la reuniunea Comisiei LIBE, ce va aborda „situația din România, inclusiv independența justiției”

Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European (PE) a programat pentru luni seară la Strasbourg o reuniune extraordinară, în cadrul căreia membrii acestei comisii vor avea un schimb de opinii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, privind 'situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei', se arată într-un anunţ postat pe website-ul PE. 

La această întâlnire urmează să se discute şi despre Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia cu privire la trei proiecte de revizuire a unor legi, asupra cărora preşedintele Klaus Iohannis a cerut opinia acestei comisii, respectiv modificarea legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. 

Conferinţa preşedinţilor din Parlamentul European (PE) a decis joi ca votul asupra rezoluţiei privind statul de drept în România, care urma să aibă loc în a doua sesiune din octombrie după dezbaterea de pe 3 octombrie din plenul PE, să fie amânat pentru luna noiembrie. 

Într-o declaraţia acordată Agerpres, eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu a afirmat că deşi liderul grupului popularilor (PPE) din PE, Manfred Weber, nu a fost prezent la Conferinţa preşedinţilor, acesta din urmă a fost artizanul înţelegerii cu ceilalţi lideri de grupuri privind amânarea votului din a doua sesiune din octombrie, pentru a nu se suprapune cu prezenţa la Strasbourg a preşedintelui României, Klaus Iohannis, care urmează să susţină un discurs despre viitorul Uniunii Europene. 

De asemenea, ne-a mai declarat Marian-Jean Marinescu, în Conferinţa preşedinţilor s-a decis ca rezoluţia privind statul de drept în România să fie una a grupurilor politice, deşi grupul socialiştilor (S&D) a solicitat ca rezoluţia să fie una întocmită de Comisia LIBE. 

Marinescu, care a fost prezent la întâlnirea liderului grupului PPE din PE, Manfred Weber, cu prim-ministrul Viorica Dăncilă desfăşurată săptămâna trecută, susţine că şefa guvernului de la Bucureşti a afirmat, în timpul întâlnirii, că România este folosită ca monedă de schimb după decizia PE privind activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazul Ungariei. "I-am spus să comunice acest lucru grupului S&D, pentru că ei au dorit să existe o rezoluţie", a spus vicepreşedintele grupului PPE. Potrivit lui Marian-Jean Marinescu, grupul PPE a propus iniţial ca dezbaterea privind statul de drept din România, solicitată de grupul Verzilor, să aibă loc fără adoptarea unei rezoluţii, însă cei de la S&D s-au opus. 

Potrivit website-ului Euractiv, la întâlnirea pe care miercuri grupul S&D din Parlamentul European a avut-o cu Viorica Dăncilă, unii europarlamentari au făcut numeroase referiri la situaţia din Ungaria şi la partidul premierului ungar Viktor Orban, şi chiar au ridicat tonul în timpul acestei discuţii intense la care i-au cerut premierului român să respecte linia 'progresistă' a grupului socialist european. 

Reproşându-i premierului român că PSD se îndepărtează de această linie, eurodeputaţi social-democraţi din Parlamentul European au criticat în faţa premierului Viorica Dăncilă convocarea referendumului pentru familie care urmăreşte interzicerea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, acei eurodeputaţi afirmând că astfel de idei nu aparţin familiei socialiste europene. 

'Interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în Constituţia României este incompatibilă cu un partid care aparţine familiei noastre. Trebuie să avem în vedere că multe organizaţii LGBT se bazează pe noi şi ne consideră apărătorii lor în interiorul UE', a spus un eurodeputat.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri