Franţa le-a cerut diplomaţilor săi şi oficialilor din Ministerul de Externe să amâne pe termen nedefinit toate călătoriile neesenţiale în Iran, menţionând un complot cu bombă dejucat şi o atitudine mai agresivă a Teheranului faţă de Franţa, potrivit unui document intern consultat de Reuters.
Orice înrăutăţire a relaţiilor cu Franţa ar putea avea implicaţii mai mari pentru Iran. Franţa a fost unul dintre cei mai importanţi apărători ai acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, din care preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite în luna mai.
Documentul prezintă un complot cu bombă dejucat şi care viza o manifestaţie organizată lângă Paris de un grup de opoziţie iranian aflat în exil, la care a participat şi avocatul lui Donald Trump, Rudy Giuliani, ca fiind semn al unei atitudini mai agresive a Teheranului faţă de Franţa.
"Comportamentul autorităţilor iraniene sugerează o poziţie mai agresivă a acestora faţă de ţara noastră, precum şi faţă de unii dintre aliaţii noştri", a scris Maurice Gourdault-Montagne, secretarul general al ministerului în documentul datat 20 august.
"Având în vedere riscurile de securitate...toţi angajaţii departamentelor, fie din sediile centrale, fie din posturi din străinătate, sunt sfătuiţi să amâne până la o notificare ulterioară, cu excepţia urgenţelor, orice planuri de călătorie în Iran", a adăugat Gourdault-Montagne.
Ministerul de Externe francez a refuzat să comenteze acest memorandum sau să spună dacă personalul Ambasadei de la Teheran a fost rugat să-şi trimită în ţară familiile.
Cea mai recentă recomandare de călătorie a Franţei pentru cetăţenii săi care călătoresc în Iran, publicată pe 10 mai, îi avertizează pe aceştia să nu intre în ţară cu echipamente electronice precum walkie-talkie şi drone şi să nu facă prea multe fotografii.