Un tânăr de 18 ani din oraşul Dijon din estul Franţei, departamentul Cote d'Or, a fost condamnat pentru propagandă teroristă şi a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare pentru că denumise anumite dispozitive ale reţelei sale Wi-Fi - ''Daesh 21'', scrie vineri portalul arstechnica.com.
Cuvântul ''Daesh'' face trimitere la acronimul din limba arabă pentru gruparea teroristă Statul Islamic, iar 21 în contextul respectiv reprezintă numărul departamentului Cote d'Or unde se află oraşul Dijon.
Tânărul a fost anchetat în conformitate cu prevederile legii franceze de combatere a terorismului (Articolul 421-2-5) care a fost adoptată în noiembrie 2014. Potrivit legislaţiei, cei care sunt găsiţi vinovaţi pot primi până la cinci ani de închisoare şi plata unei amenzi de 75.000 de euro, însă dacă pentru comiterea actelor respective sunt folosite infrastructuri ale serviciului online de comunicare publică pedeapsa ajunge până la 7 ani de închisoare şi plata unei amenzi de 100.000 de euro.
Potrivit cotidianului local Le Bien public, tânărul a fost complet şocat în faţa judecătorilor de acuzaţiile care i s-au adus, afirmând că nu este un terorist. El a fost condamnat la 100 de ore de muncă în serviciul comunităţii, însă a refuzat acest lucru, drept pentru care a primit trei luni de închisoare cu suspendare.
Avocata tânărului a declarat că tânărul a fost raportat la poliţie de unul dintre vecinii săi, iar forţele de ordine s-au deplasat la faţa locului şi au făcut diferite verificări tehnice asupra reţelei respective de internet. Avocata Karima Manhouli a mai declarat pentru Next Impact că poliţia franceză a luat calculatorul şi telefonul tânărului şi au făcut verificări asupra conturilor acestuia de pe reţelele de socializare fără să găsească ceva incriminator în materie de terorism.
Avocata Marie Fernet a declarat pentru Ars: ''se poate pune întrebarea dacă această legislaţie este în concordanţă cu legea franceză şi dacă respectă principiile fundamentale protejate de Constituţie, de Declaraţia Drepturilor Omului şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Această legislaţie privind elogierea terorismului este recentă, însă foarte mulţi oameni consideră că nu este în concordanţă cu textele noastre privind drepturile omului şi libertatea de expresie''.
Decizia instanţei poate fi atacată în Franţa sau la instanţa europeană în materie. Pentru a nu mai exista interpretări tânărul şi-a redenumit reţeaua Wi-Fi ''Roudoudou 21'' după numele unui artist francez de muzică electronică.AGERPRES