Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce alte ţări știu să facă achiziții publice, iar România nu? Avocat: De frică. Noi avem o mare problemă cu profesionalizarea oamenilor

De ce alte ţări știu să facă achiziții publice, iar România nu? Avocat: De frică. Noi avem o mare problemă cu profesionalizarea oamenilor

Roxana Vornicu, avocat specializat în achiziţii publice, a declarat la ZF Live că „în achiziţiile publice din România, elementul central este frica. Principalele probleme nu sunt legate de legislaţie, ci de profesionalizarea oamenilor care lucrează în domeniu.”

„Nu e atât de gravă situaţia cu corupţia, este şi mai gravă cea cu frica, cu lipsa de pregătire. (...) La noi este o mare problemă cu profesionalizarea oamenilor care lucrează în domeniul achiziţiilor publice, cu şansa ratată a utilizării unităţilor de achiziţii centralizate, a acordurilor-cadru şi cu frica“.

Principala problemă a achiziţiilor publice din România nu este legislaţia, ci implementarea acesteia. Deşi legislaţia este armonizată la nivel european, similară cu cea din ţări precum Danemarca şi Franţa, dificultăţile administrative şi complexitatea reglementărilor locale îngreunează aplicarea ei eficientă, este de părere Roxana Vornicu, avocat specializat în achiziţii publice şi managing partner în cadrul Sîrbu & Vornicu.

„Primul mit este necesitatea de a schimba legislaţia şi este întrutotul un mit, pentru că legislaţia achiziţiilor publice este a doua cea mai armonizată legislaţie de tip european. Cu alte cuvinte, aceleaşi norme se aplică şi în Danemarca, şi în Franţa, şi în România. De ce în unele ţări funcţionează şi în altele nu? Nu cred că e problematică legislaţia. Sigur, noi în România avem şi legislaţie terţială, avem şi norme de punere în aplicare, deci complicăm puţin lucrurile, avem foarte multă inflaţie legislativă, dar în mare parte regulile sunt aceleaşi. Cu alte cuvinte, problema este administrativă şi cum punem în aplicare această legislaţie, mai degrabă decât norma în sine”, a spus ea în cadrul emisiunii de business ZF Live.

De asemenea, ea susţine că procedurile de achiziţie sunt adesea prelungite din cauza documentaţiei incomplete sau învechite şi a perioadelor lungi necesare pentru clarificări şi contestări.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri