Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie G7: Impozit minim de 15% pentru companii. Ce înseamnă pentru România acordul de la Londra

G7: Impozit minim de 15% pentru companii. Ce înseamnă pentru România acordul de la Londra

Miniştrii de Finanţe ai ţărilor G7 au ajuns la un acord privind taxarea multinaţionalelor. Aceştia au stabilit un impozit minim la nivel mondial pentru companii de 15%. Analiștii economici explică ce impact va avea decizia în România.

„Asistăm astăzi la un acord istoric G7 privind reforma globală a impozitului pe profit. Acesta este un salt uriaş înainte”, a declarat Charles Michel, preşedintele Comisiei Europene.

Taxarea în România a profiturilor făcute de multinaţionalele cu filiale la noi în ţară este un subiect în jurul căruia se învârt Guvernele de mulţi ani. Decizia luată sâmbătă, la Londra, de miniştrii de Finanţe din G7, ar putea să dea un impuls şi la Bucureşti.

Analistul economic Adrian Codirlaşu nu consideră că decizia G7 va impacta lucrurile în România, cel puţin nu în viitorul apropiat.

„Acum taxa la care s-a agreat este 15% ca şi taxă minimă. În România este deja 16%, deci impactul în cadrul României va fi foarte mic. Practic, pentru România, din perspectiva taxelor, nu se schimbă nimic. Poate primi ceva venituri suplimentare în cazul în care Comisia Europeană vine cu reglementări”, spune el.

Emilian Duca, analist economic, consideră că este greu de estimat orizontul de timp în care se va produce schimbarea pe care G7 doreşte să o aducă la impozitarea companiilor.

„Pentru bugetele statelor în dezvoltare, deci pentru majoritatea statelor, un astfel de impozit va însemna o gură de oxigen, pentru că reprezintă practic o sursă suplimentară la venit”, explică analistul economic.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: multinationale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri