Jurnalul.ro Ştiri Locale Autoritățile ordonă evacuarea zonelor cu risc de inundații înaintea codului portocaliu de furtuni

Autoritățile ordonă evacuarea zonelor cu risc de inundații înaintea codului portocaliu de furtuni

UPDATE Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vrancea a dispus duminică evacuarea imediată a locuitorilor din zonele predispuse la inundații. Decizia vine în contextul unei avertizări de cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii, care intră în vigoare de la ora 20.00

Prefectul Marius Iorga a convocat o ședință de urgență a CJSU, unde unde s-a decis introducerea măsurilor de evacuare.

Primarii localităților afectate, în calitate de președinți ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, au primit instrucțiuni să acționeze rapid.

„Primarii vor lua măsuri imediate pentru evacuarea tuturor rezidenților, acordând prioritate persoanelor vulnerabile, cu dizabilități sau celor care locuiesc singure în zonele cunoscute cu risc de inundații" a precizat Prefectura.

Planul de evacuare prevede cazarea persoanelor afectate la rude care locuiesc în zone sigure, acolo unde este posibil. În caz contrar, autoritățile locale vor găzdui evacuații în spații special amenajate, cum ar fi cămine culturale și școli.

Operațiunea de evacuare trebuie terminată până la ora 20.00, momentul intrării în vigoare a codului portocaliu pentru județul Vrancea.

 

Știre inițială: CJSU Galați a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu potențial de risc la inundații. De asemenea, cursurile școlilor din 22 de localități sunt suspăendate luni.

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive.

Astfel, prin hotărârea CJSU, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu potențial de risc la inundații. Încă din data de 28 septembrie, pompierii gălățeni au mers în teren pentru a discuta cu autoritățile locale, în vederea informării cetățenilor cu privire la riscurile care pot apărea. În urma acestei acțiuni, au fost identificate toate persoanele vulnerabile, care, în cursul zilei de astăzi, vor fi relocate în zone sigure. De asemenea, autoritățile locale au identificat și spații în care pot fi relocate persoanele evacuate. De asemenea, echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, împreună cu reprezentanții autorităților locale, vor continua monitorizarea râurilor și a zonelor expuse inundațiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situații critice. Îna cest scosp, SGA Galați a dislocate în terene utilaje, staționate pe podurile cu risc, pentru a se putea interveni cât mai rapid posibil în evetualitatea formării unor blocaje din cauza aluviunilor.

Totodată, prin hotărâre de CJSU s-a decis ca în 22 de localități: Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameș (Piscu), Tudor Vladimirescu, Corni, Berești, Jorăști, Băneasa, Târgu-Bujor, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Podoleni (Barcea), Berești Meria, Măstăcani, Grivița și Suhurlui, să fie suspendate cursurile pentru data de 30 septembrie.

 

Președintele CJ Galați: Situația este mai gravă ca data trecută

Situația este mai gravă ca data trecută - cursurile de apă sunt în multe zone colmatate, șanțurile nu au fost desfundate în totalitate, iar cantitățile de apă anunțate de meteorologi sunt foarte mari, afirmă președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, despre Codul roșu.

„Am avut deja o videoconferință de urgență cu primarii din județ. Împreună cu angajații din primărie, cu consilierii și cu toți cei care pot ajuta, vor merge personal la fiecare gospodărie și trebuie să îi convingă pe toți cei aflați în zonele de risc să fie evacuați sau să se refugieze la rude, la prieteni, în zone sigure, în zone înalte. Trebuie pregătite școlile și toate clădirile aflate în zone fără risc de inundații pentru a adăposti persoanele evacuate. Avem tabără amenajată la Slobozia Conachi, mai amenajăm una de urgență la Pechea și mai avem încă una pregătită să fie montată acolo unde situația o va impune. Toată lumea este în stare de alertă. Toată lumea este în mobilizare generală. Primarii trebuie de urgență, în orele care au rămas, să curețe podurile mari din localitate. Trebuie verificate sirenele și folosite în caz de urgență. Se dislocă pompieri acolo unde este nevoie, trebuie întărite digurile acolo unde sunt probleme, cum este la Foltești pe Chineja unde digul a fost rupt”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

El precizează că situația este mai gravă ca data trecută - cursurile de apă sunt în multe zone colmatate, șanțurile nu au fost desfundate în totalitate, iar cantitățile de apă anunțate de meteorologi sunt foarte mari.

Județul Galați va fi sub avertizare Cod Roșu, duminică noaptea, pentru ploi torențiale, posibil 80-100 l/mp, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

 

(sursa: Mediafax)

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri