Jurnalul.ro Sport Optimism e. Speranțe sunt. Ne mai trebuie doar de fotbal

Optimism e. Speranțe sunt. Ne mai trebuie doar de fotbal

de Adi Munteanu    |   

„Marți e ziua cea mare, dar vrem să mai vină una și mai mare”, declara fundașul nostru dreapta Andrei Rațiu despre meciul cu Olanda. Cât de posibil este să eliminăm Olanda vom vedea diseară. Speranțe sunt, optimismul este la cote maxime, atât din partea jucătorilor, cât și a suporterilor.

A sosit cel mai important meci al naționalei la acest EURO și nu mai este loc de calcule. Învingi și mergi mai departe. Practic, oricine poate merge mai departe. 

„Ne-am antrenat cu Belgia să învingem Olanda” 

Suporterii români au luat cu asalt capitala Bavariei, München, gazda meciului de diseară, iar optimismul este la cote înalte printre ei. „Ne-am antrenat cu Belgia ca să învingem Olanda. La ora asta Belgia este peste Olanda. Or avea ei echipă cu vedete, dar noi avem un colectiv unit. Ei sunt indisciplinați, individualiști. Noi suntem uniți. Îi înțeleg și pe ei. Joacă tot anul printre vedete și contra altor vedete, și la club, și în Champions League. Alte stiluri, alte tactici. Aici este oportunitatea noastră. Să speculăm degringolada din echipa lor”, spune Marcel, un suporter din Timișoara, care va fi prezent diseară pe stadion. „50 de euro a costat biletul”, s-a lăudat el.

Olanda este cea mai criticată națională la acest EURO după Italia, Franța și Anglia, pentru „lipsa cronică de fotbal” arătată la acest turneu final. În grupe, meciurile batavilor au fost notate ca printre cele mai plictisitoare. A obținut doar o victorie chinuită cu Polonia, o altă dezamăgire, a făcut egal cu Franța în cel mai urât meci de la acest EURO, și a pierdut cu Austria, care, serioasă, și-a văzut de jocul ei colectiv și nu a așteptat ca vedetele echipei să facă diferența. Olanda a dezamăgit și a fost crunt criticată atât de suporteri, cât și de presa batavă. În capul listei criticilor este chiar selecționerul Ronald Koeman: „A zăpăcit Barcelona de nici acum nu-și revine, face același lucru și cu naționala. Ai la dispoziție un lot de motoare supersonice, însă echipa se plimbă cu trotineta. Fiecare joacă în propriul film, iar când pasează parcă pasează la dușmani, nu la coechipieri. Desigur, când nu pasează superb adversarilor. Nu că bucurați că jucați cu România. Nu mai este echipa fricoasă pe care o știți voi de acum câțiva ani. N-au starurile noastre, dar au ceva ce noi nu mai avem de foarte mulți ani: unitatea grupului. Suntem favoriți la câștigarea titlului european? Am auzit și glume mai bune”, a scris De Telegraaf.

Ce schimbă Edi Iordănescu

Față de jocul cu Slovacia, selecționerul nu va face mari schimbări. Prima e cauzată de suspendarea lui Bancu pe postul de fundaș stânga. Teoretic, singura soluție este Sorescu, jucător polivalent care a evoluat deseori și pe acest post, și a făcut-o cu succes, chiar dacă nu este poziția lui preferată. În atac vor juca din nou pe extreme Mihăilă și Man, în locul lui Coman și Hagi, iar în atac - Drăguș. Apărarea și mijlocul sunt puncte fixe: Rațiu, Drăgușin, Burcă, cei doi Marin și Stanciu. De la Stanciu se așteaptă să revină la jocul prestat în meciul cu Ucraina, pentru că în meciurile cu Belgia și Slovacia nu s-a ridicat la nivelul dorit. 

Cu siguranță, în repriza a doua va intra și Ianis Hagi pe post de armă secretă. Pe Ianis este însă o presiune uriașă. Preferatul noii generații de suporteri, se așteaptă ca el să fie decisiv. Cu Slovacia a obținut acel penalty din care am egalat și am obținut primul loc în grupă, însă fanii vor mai mult de la el.

„Avem un moral excelent. E un meci de acum ori niciodată”

Iordănescu mizează pe o unitate și o determinare a grupului cum nu le-au mai avut niciodată până acum. „Ne aflăm în fața celei mai mari provocări din parcursul nostru împreună. Da, Olanda e favorită. Asta o spune valoarea lotului, experiența. Dar tot ce am cucerit noi până acum am cucerit prin unitate, ambiție și sacrificiu. Acum e nevoie de unitate în fiecare secundă, ambiție fără precedent și sacrificiu total într-o singură direcție. E un meci de acum ori niciodată, acesta e adevărul. Cu care te întâlnești o dată în viață”, a declarat selecționerul Edi Iordănescu înaintea meciului cu Olanda.

 

Suporterii naționalei noastre sunt la datorie, invadând străzile din München

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: generatie suflet meci olanda
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri