Jurnalul.ro Editoriale Geopolitica timpului viitor in fata asteptarii

Geopolitica timpului viitor in fata asteptarii

de Vasile Leca    |   

In expunerea politica a mandatului sau, Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene ,a dorit sa puncteze ca, extinderea UE va fi inghetata cat timp va fi presedinte CE . La 3 martie, anul acesta , acesta asigura in cadrul unui discurs tinut la Haga ca “ Ucraina nu va fi in stare sa devina membru UE in urmatorii 20 sau25 ani. Si nici in NATO “. Ce inseamna aceaste doua puncte de vedere ?

 Linistirea Rusiei sau concentrarea UE pe criza majora declansata de migranti. Si una si alta, evenimentele dupa februarie 2014 au aratat ca s-a intrat intr-o noua etapa in care factorul politic important de pana atunci UE , s-a trezit cu  prezenta Rusiei pe scena politica ,despre care credea ca o va domina singura multa vreme .

 Din pacate , trezirea inca nu s-a facut complet nici astazi cand raspunsurile europene la  “ miscarile ursului “ care circula in voie in spatiile politice sunt ambigui si uneori de neanteles . Sa ne gandim numai la Siria dar si la prabusirea sperantelor europene pentru statele incluse in proiectul Parteneriatului Estic.

Discursul lui Juncker nu inseamna atentionarea sperantelor Europei Unite ci a celor care inca mai traiesc visuri ce se indeparteza incet de realitate.  Constructia corabiei comune europene si euroatlantice va ramne, in aceasta situatie, o perioada in vitrina dorintelor neinplinite .Cine va pierde in fata acestei schimbari de macaz ? Evident statele periferice care s-au vazut mult prea repede in grupul celor avansati si au crezut in tot ce s-a   “livrat” dupa caderea comunismului .

Summit-urile de la Vilnius si Riga au fost  deceptii vizibile pentru cei care au avut curajul sa priveasca ce se intampla in fata lor. Ideia ca acestea puteau fi anticamerea admiterii in UE a fost brutal distrusa de evenimentele din Ucraina .

Masurile UE si semnalele NATO au inceput sa nu mai convinga in posibilitatea construirii spatiului de la est drept o frontiera sigura intre UE-NATO cu Rusia .Tot ce a fost proiectul Parteneriatului Estic a intrat in istorie mai repede decat cat se credea si asta datorita crudelor realitati care se derulau in fata noastra .

Cine a jubilat in fata neputintei europene?  Fara indoiala Rusia,care desi marcata de dificultati economice datorita scaderii pretului petrolului si-a continuat marsul carpit cu mandria veche imperiala si s-a impus pe scena internationala.Ce ramane vizibil in cadrul noului tablou european?  Dezamagirea purtatorilor de visuri privind integrarea europeana dar si neputinta de a vedea un proiect real pentru evolutia batranului continent .  “Predictiile” lui Juncker marcheaza serios spatiul geopolitic european,  trezirea la realitate este singura solutie pentru depasirea  crizei de identitate pe care o trece Europa prezenta.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri