Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania și Franța vorbesc pe o singură voce și îi vor pe britanici “out”

Germania și Franța vorbesc pe o singură voce și îi vor pe britanici “out”

de Şerban Mihăilă    |   

Cancelarul german, Angela Merkel, și președintele Franței, Francois Hollande, sunt într-un acord perfect în privința strategiei pe care Uniunea Europeană trebuie să o adopte după cutremurul provocat de Brexit. Prefațând o serie de întâlniri la nivel înalt organizate de UE la începutul acestei săptămâni, cei doi au avut o convorbire telefonică de 30 de minute, duminică seară.

Berlinul și Parisul vorbesc pe o singură voce atunci când vine vorba despre punerea în aplicare a procedurii de ieșire a Regatului Unit din UE și vor un Brexit rapid.

“Atât Franța, cât și Germania susțin că Marea Britanie a votat pentru ieșirea din UE, iar acest lucru trebuie pus în aplicare începând de acum”, a declarat ministrul francez al Finanțelor, Michel Sapin, citat de “Le Figaro”, după convorbirea dintre Merkel și Hollande.

Cei doi lideri europeni “au consemnat acordul lor total asupra modalităților de abordare a situației generate de Brexit”, au afirmat, la rândul lor, surse din anturajul președintelui francez, citate de AFP. Merkel și Hollande au subliniat, de asemenea, “necesitatea adoptării unor inițiative pentru Europa și a lansării unor acțiuni rapide în jurul unor priorități concrete”. Liniile politice trasate de “motoarele” Europei se regăsesc într-un document redactat de șefii diplomațiilor din Germania și Franța, care au propus trei inițiative: un Acord European de Securitate, o politică europeană comună asupra azilului și migrației, precum și un set de măsuri pentru impulsionarea Uniunii Economice Monetare. La rândul lor, cei doi miniștri de Externe au somat Londra încă de sâmbătă să stabilească urgent un calendar al ieșirii din UE. În același timp, Hollande declara că nu mai există cale de întoarcere în privința deciziei britanicilor și “ceea ce părea odată de neimaginat a devenit o realitate ireversibilă”.

Londra trage de timp

Cel mai probabil, în pofida presiunilor exercitate de liderii europeni, timpul foarte scurt, responsabilitatea unei astfel de decizii, precum și nemulțumirea multor britanici față de Brexit nu-i permit premierului David Cameron să activeze Articolul 50 la summitul european care începe mâine, la Bruxelles. Mai mult, de la Londra, Boris Johnson, liderul taberei Brexit, nu vede nicio grabă pentru ieșirea din UE.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri