Jurnalul.ro Ştiri Observator Gheorghe Mărmureanu (INFP): Activitatea seismică este normală în zona Vrancea

Gheorghe Mărmureanu (INFP): Activitatea seismică este normală în zona Vrancea

Gheorghe Mărmureanu (INFP): Activitatea seismică este normală în zona Vrancea

Activitatea seismică este normală, în prezent, în zona Vrancea şi nu cred că în perioada imediat următoare vor mai fi cutremure de tipul celui din această noapte, ci mult mai mici, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu. 

"Deocamdată nu este nici o problemă. Este o activitate seismică normală în zona Vrancea. Cutremurele de genul acestora, eu le pot numi nesemnificative pentru probleme mari, însă protecţia populaţiei este o problemă. Cutremurele din această clasă, cum au fost cele din ultimele ore, nu generează la rândul lor seisme foarte mari", a precizat directorul INFP. 

Profesorul Gheorghe Mărmureanu susţine că în perioada imediat următoare nu se vor mai produce cutremure precum cel din noaptea de vineri spre sâmbătă, iar până la un cutremur mare "mai e un timp".

"Vrancea asta nu doarme, văd că îşi caută de treburile ei. Sunt şi eu curios ce vrea să facă. Asta este viaţa...Deocamdată eu sunt absolut optimist şi nu cred că vor mai fi în perioada imediat următoare cutremure de tipul celui de azi-noapte, ci mult mai mici. Nu sunt Dumnezeu ca să spun, dar ştiu destul de multe pentru că sunt omul care a făcut partea seismică la Casa Poporului (Palatul Parlamentului n.r.), la Cernavodă, etc. Cutremurele mari nu au loc în fiecare zi, au loc la o anumită distanţă în timp. Deocamdată mai e un timp până la un cutremur mare", a explicat Mărmureanu. 

Sâmbătă dimineaţă, la ora locala, 2:11, s-a produs în zona Vrancea un cutremur de 5,3 grade pe Richter, la şapte kilometri vest de comuna Nereju, judeţul Vrancea, la o adâncime de 91,6 kilometri, fiind urmat la ora 2:48 de unul de 2,7 grade pe Richter. 

Seismul a avut intensitatea epicentrală V, iar oraşele cele mai apropiate au fost Covasna (38 km), Focşani (44 km), Târgu Secuiesc (49 km), Râmnicu Sărat (50 km) şi Mărăşeşti (51 km). Cutremurul a fost resimţit puternic în Bucureşti, Iaşi şi Bârlad, dar şi în Republica Moldova. 

Sâmbătă la prânz s-a mai produs un cutremur de 3,1 grade pe scara Richter, în judeţul Buzău, la ora locală 12:15. Seismul a avut loc la o adâncime de 143,2 kilometri. 

În luna septembrie, în România au avut loc 30 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 5,3 grade pe scara Richter. 

În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter şi s-a înregistrat în data de 29 martie, în judeţul Buzău. 

Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mişcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimţit şi la Bucureşti.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri