Jurnalul.ro Ştiri Social Ghid pentru cumpărături online în siguranţă

Ghid pentru cumpărături online în siguranţă

de L. Budin    |   

Mulţi români cumpără online bunuri de strictă necesitate, dar şi produse la ofertă sau diverse cadouri, în vederea apropiatelor sărbători. Asociaţia Specialiştilor în Confidenţialitate şi Protecţia Datelor (ASCPD), în parteneriat cu alte două entităţi din domeniul securităţii cibernetice, a lansat „Ghidul siguranţei datelor pe internet”, dat fiind că 90% din victimele atacurilor informatice sunt utilizatori persoane fizice. 

  

Pentru a evita să cadă pradă infractorilor cibernetici, înainte de a comunica datele personale unui comerciant virtual, cumpărătorii ar trebui să citească atent politicile de confidenţialitate, cookies-urile sau informaţiile despre protecţia datelor personale, se arată în Ghid. 

 

Vânătorii de date 

 

 „Datele personale, financiare, de acces la conturi de utilizator sau chiar datele companiei unde suntem angajaţi pot fi comercializate ilegal, dacă intră în posesia infractorilor cibernetici”, avertizează Dan Cîmpean, directorul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).  

„Acordaţi atenţie solicitărilor de consimţământ privind comunicările de marketing, ţinând cont că acestea (...) nu pot restricţiona demersul de a efectua o achiziţie online”, sfătuieşte şi Marius Dumitrescu, preşedintele ASCPD. „Oferiţi consimţământul pentru comunicări comerciale doar dacă doriţi acest lucru”.

 

Atenţie la superoferte

 

În Ghid sunt enumerate tipurile de viruşi şi de programe care pot afecta sistemele informatice, precum şi recomandări generale. Utilizatorii casnici de internet sunt sfătuiţi să-şi securizeze echipamentele IT cu soluţii firewall şi antivirus, să evite reţelele publice WiFi când fac banking sau shopping, să cumpere doar de la comercianţi cunoscuţi (adresa site-ului trebuie să înceapă cu „https”), să fie atenţi la ofertele „prea bune ca să fie adevărate”, să evită să descarce ataşamente de e-mail de la adrese necunoscute sau programe de pe site-uri dubioase.

 Ghidul a fost lansat de ASCPD, împreună cu CERT-RO şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI). 

 

În curând, spun cei de la CERT-RO, se va înfiinţa Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, care se va ocupa şi de educarea populaţiei, pentru a preveni şi limita impactul acţiunilor ilegale din mediul online. 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri