Jurnalul.ro Ştiri Politică Gorghiu: E absolut necesară votarea proiectului de mărire a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului

Gorghiu: E absolut necesară votarea proiectului de mărire a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Brăila, că este absolut necesară votarea săptămâna viitoare, în Camera Deputaţilor, a proiectului de lege care se referă la indemnizaţiile pentru creşterea copilului şi pentru concediul de maternitate.


'Astăzi se află în plenul Parlamentului, în Camera Deputaţilor, ca şi cameră decizională, un proiect care se adresează familiilor care vor să facă copii. Este vorba despre un proiect important, care se referă la indemnizaţiile pentru creşterea copilului şi pentru concediul de maternitate. Încă nu e pe ordinea de zi a plenului deşi a ieşit din Comisie, pentru că onor colegii noştri de la PSD nu simt nevoia să opereze aceste modificări legislative, care ajutau la stoparea declinului demografic. Votarea lui săptămâna viitoare este absolut necesară şi le cer celor de la PSD să deschidă ochii mari şi să înţeleagă că nu ne mai putem juca cu declinul demografic în România', a declarat Gorghiu.

Potrivit liderului PNL, o primă măsură a acestui proiect se referă la majorarea indemnizaţiei minime la nivelul de 85% din salariul minim brut pe economie, a doua vizează egalizarea nivelului indemnizaţiei indiferent de durata concediului şi a treia se referă la eliminarea plafonului maxim prevăzut la 3.400 de lei pe lună pentru valoarea indemnizaţiei.

'Sunt trei măsuri care, dacă ar intra în vigoare, aşa cum estimăm, la 1 iunie anul acesta, ar constitui un prim răspuns la tot ceea înseamnă problemă demografică în România, care este urgentă. Cifrele spun că în fiecare an în România dispar două oraşe mici de pe hartă, adică vreo 80.000 de oameni. Mie mi se pare enorm să ai în fiecare an asemenea pierderi şi să nu faci nimic', a completat Alina Gorghiu.

Co-preşedintele PNL a dat ca exemplu judeţul Brăila, care se află pe ultimul loc pe ţară în privinţa natalităţii, unde anul trecut s-au înregistrat mai puţin de 2.500 de naşteri şi de două ori mai multe decese, faţă de anul precedent.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 8 martie, un proiect de lege prin care se elimină, de la 1 iulie 2016, plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului. Totodată, indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani.

Potrivit proiectului, persoanele care se întorc la muncă înainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru creşterea copilului beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un "stimulent de inserţie", în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă garantată.

Sursa: Agerpres

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri