Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum obții un randament optim al culturii de grâu - 3 aspecte-cheie de care să ții cont

Cum obții un randament optim al culturii de grâu - 3 aspecte-cheie de care să ții cont

Obținerea unor recolte de grâu record depinde, pe lângă respectarea tehnologiei de cultivare, și de efectuarea corectă și la timp a lucrărilor agrotehnice. Mai mult, pentru prevenirea pierderilor de recoltă, achiziționarea unor semințe certificate de calitate și îngrijirea adecvată a culturii sunt esențiale.

Află care sunt 3 aspecte cheie de care să ții cont pentru protejarea culturilor de grâu și descoperă cum poți obține recolte profitabile, cu randamente optimizate.

Folosește semințe tratate, de calitate

Introducerea în producție a unor soiuri de grâu rezistente la boli, cu randament mare de producție, este principala preocupare a producătorilor de grâu. Pentru obținerea unor culturi de grâu bogate, de calitate, indiferent de soiul ales, este necesară aplicarea unui tratament la samanta. Tratamentul semințelor de grâu înainte de semănare oferă producătorilor mai multe beneficii:

  • Asigură protecția eficientă a plantelor față de agenții patogeni care se transmit prin semințe, cu spori pe tegumentul bobului (malura comuna, fuzarioza) sau cu spori în interiorul bobului (tăciunele zburător);
  • Crește randamentele de producție;
  • Asigură un start excelent al culturii de grâu;
  • Asigură o înrădăcinare optimă.

 

Calitatea semințelor garantează fermierilor producții rentabile și recolte sănătoase.

Tratarea semințelor se poate realiza prin mai multe modalități: tratare uscată, umedă (prin pulverizare), încrustare, mocirlire, drajare sau tratare cu spumă. Tratamentele sub formă lichidă sau pulbere presupun utilizarea de fungicide, insecticide sau insectofungicide.

Utilizează regulatori de creștere

Principalii factori care influențează căderea plantelor de grâu sunt condițiile climatice, tipul de soi cultivat, rezistența și înălțimea tulpinii. Pentru prevenirea căderii plantelor și a ruperii acestora, este esențială folosirea regulatorilor de creștere. Întrucât fenomenul de frângere se poate produce atât la nivelul rădăcinii, cât și al tulpinii, pierderile pot ajunge până la 40% din producție. Utilizați pentru a influența și modifica dezvoltarea plantelor, regulatorii de creștere, precum Medax® Top, oferă cultivatorilor numeroase beneficii:

  • Cresc rezistența plantei și reduc riscul de cădere;
  • Consolidează sistemul radicular;
  • Sunt foarte flexibili în aplicare;
  • Cresc concentrația de clorofilă și asigură o înălțime uniformă a fraților;
  • Cresc producția și scad costurile de recoltare sau uscare;
  • Creșterea în diametru a stratului sclerenchimatic;
  • Creșterea conținutului de masă uscată a pereților celulari;
  • Creșterea conținutului de lignină;
  • O ancorare mai bună a plantelor în sol;
  • Îmbunătățirea absorbției azotului și a altor nutrienți;
  • Reducerea stresului cauzat de secetă și de bolile rădăcinilor.

Protejează-ți eficient cultura de grâu

Frecvent atacate de agenți patogeni și dăunători, culturile de grâu necesită o atenție sporită și o îngrijire corespunzătoare. Pe lângă rotația culturii, pentru protejarea culturilor împotriva agenților patogeni, dăunătorilor sau buruienilor, fermierii au la îndemână o serie de măsuri preventive, curative, dar și diferite tipuri de tratamente cu erbicide, insecticide și fungicide. Erbicidarea grâului toamna previne apariția buruienilor, astfel plantele de grâu se pot dezvolta corespunzător, fără ca buruienile să consume elementele nutritive aflate în stratul superficial al solului.

Monocultura favorizează apariția a numeroase boli, întrucât în sol se acumulează organisme și agenți patogeni. Folosirea fungicidelor sistemice, cu spectru larg de acțiune, asigură o protecție excelentă împotriva celor mai păgubitoare boli. Priaxor® EC și Revycare® sunt produse revoluționare de la BASF, care oferă control asupra unui spectru larg de boli foliare. Datorită efectelor fiziologice AgCelence®, plantele de grâu vor fi mai viguroase și mai rezistente la factorii de stres. Fungicidul Priaxor® EC poate fi folosit, cu succes, la culturile de grâu de primăvară, grâu de toamnă, grâu durum și grâu spelta. Revycare® este un fungicid inovator ce poate fi utilizat ca al doilea tratament la grâu. Systiva® 333 FS este primul fungicid aplicat odată cu tratamentul semințelor și asigură sănătatea plantelor și protecția culturii până la al doilea tratament foliar.

Pentru a crește randamentul și productivitatea culturilor de grâu, la fel de importantă este respectarea lucrărilor agrotehnice:

  • Pregătirea corectă a patului germinativ, importante fiind arătura, lucrările cu discul și scarificarea;
  • Igienizarea culturii și distrugerea buruienilor;
  • Distrugerea focarelor de infestare cu semințe de buruieni din terenurile necultivate;
  • Fertilizarea;
  • Rotația culturilor;
  • Aplicarea la timp a tratamentelor fitosanitare, respectând dozele recomandate de producători.

 

Agenții patogeni pot diminua semnificativ recolta de grâu. Ține cont de cele 3 aspecte importante și bucură-te de producții de grâu maximizate și de culturi sănătoase, durabile și de calitate.

Subiecte în articol: recolte grău
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri