Jurnalul.ro Ştiri Politică Trei greșeli fatale făcute de Coaliția PSD-PNL care au condus la dezastrul electoral de la sfârșitul anului 2024

Trei greșeli fatale făcute de Coaliția PSD-PNL care au condus la dezastrul electoral de la sfârșitul anului 2024

de Ion Alexandru    |   

Trei greșeli strategice ale unuia dintre principalele partide din România, care au făcut ca, în numai șase luni, de la ultimele alegeri – cele din 9 iunie 2024 –, să determine o parte din electoratul său să se reorienteze către o zonă „gri”, denumită suveranistă. Organizarea turului întâi al alegerilor prezidențiale, urmată de alegerile parlamentare și de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, trei duminici la rând, este prima dintre aceste greșeli.

A doua greșeală strategică este ruperea alianței dintre PSD și PNL. Experimentul din 9 iunie, de la europarlamentare, când PSD și PNL au candidat pe o listă comună, a cunoscut un succes important, Coaliția câștigând, la o distanță considerabilă față de celelalte forțe politice, acel scrutin. Tot atunci, în 9 iunie, cele două mari partide aflate la guvernare au câștigat 99% din consiliile județene și ultramajoritatea primăriilor din România. Ce s-a întâmplat în aceste șase luni, atât de semnificativ, încât PSD și PNL să ajungă fără candidați în turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Răspunsul, oferit în ultima săptămână, vine chiar de la susținătorii celui mai votat, până acum, partid din România, PSD. Votanții PSD se tem mai mult de USR și de posibilitatea ca Elena Lasconi să devină președintele României decât de o alternativă suveranistă. Mii de mesaje transmise liderilor social-democrați, pe conturile de socializare, converg către această mișcare. O parte a electoratului social-democrat nu concepe ca, după alegerile parlamentare, partidul să anunțe susținerea Elenei Lasconi în turul al doilea, pe de o parte, și nici ca PSD să aducă USR la guvernare, pe de cealaltă parte.

Scrutinul electoral de ieri a stat, încă de la deschiderea urnelor, sub imperiul temerii de valul de creștere a mișcării suveraniste din România, în detrimentul forțelor politice proeuropene și proatlantice, odată cu rezultatele de duminica trecută, de la alegerile prezidențiale, când, pentru prima dată în istoria postdecembristă, nici candidatul PSD, nici candidatul PNL nu au intrat în finala prezidențială.  Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a obținut 19,14% din voturi, iar liderul PNL, Nicolae Ciucă, a fost votat doar de către 8,78% dintre cetățeni. Ambele rezultate sunt mult sub ceea ce preconizau nu doar sondajele de opinie, ci, mai ales, rezultatele de la cele mai recente alegeri din  România, cele locale și cele europarlamentare din data de 9 iunie 2024.

Una dintre greșelile strategice ale celor două mari partide la aceste alegeri a început cu ruptura Coaliției, odată cu nerespectarea calendarului electoral stabilit la începutul acestui an. Dacă primul tur al prezidențialelor ar fi fost organizat așa cum cele două mari partide s-au înțeles, respectiv mijlocul lunii septembrie, primul tur, și la începutul lunii octombrie, al doilea tur, cele două partide nu ar fi pierdut atât electorat cât două luni mai târziu. De asemenea, dacă nu ar fi existat certurile dintre liderii acestor partide, situația ar fi dost mult mai apropiată de rezultatele scrutinului din vară.

 

Ce s-a întâmplat în șase luni, de la ultimele alegeri?

O greșeală strategică poate și mai importantă decât cea de mai sus o reprezintă faptul că rețeta care a dat roade la alegerile europarlamentare și locale nu a fost repetată, cel puțin în ceea ce privește alegerile prezidențiale. Iar rezultatele din primul tur adeveresc că, dacă PSD și PNL ar fi aplicat aceeași rețetă din vară, aveau candidat în al doilea tur de scrutin, pe primul loc, la mare distanță de locul al doilea și cu șanse reale de a câștiga bătălia pentru Palatul Cotroceni.

Astfel, la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, Alianța PSD-PNL, care a candidat pe o listă comună, a obținut 48,55% din voturile valabil exprimate. Însă, șase luni mai târziu, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, candidații PSD și PNL au luat, împreună, 27,92% din voturi. Chiar dacă scorul este mult mai scăzut decât cel din vară, dacă cele două partide ar fi mers cu un candidat comun în cursa pentru Cotroceni, ar fi intrat în turul al doilea de pe prima poziție, cu 27,92%, în condițiile în care actualul câștigător al primului tur, suveranistul Călin Georgescu, a obținut 22,94%.

Unde s-au dus aceste voturi pierdute de PSD și PNL? Tot din cifrele de la europarlamentare, observăm că USR, împreună cu PMP și cu Forța Dreptei, a luat, în 9 iunie, un procent de 8,71%, iar, șase luni mai târziu, candidatul USR la alegerile prezidențiale a luat 19,71%, cu 10,65 de procente mai mult decât partidul în vară. Mircea Geoană, ca independent, a primit în 24 noiembrie 6,31% din voturi. Adunate, aceste procente înseamnă 16,77%, voturi care nu puteau să provină decât dinspre bazinul PSD-PNL. Cu precădere de la PNL, așa cum se va putea intui din mesajele alegătorilor PSD, cu câteva ore înainte de alegerile parlamentare de ieri.

Un candidat comun al Coaliției ar fi schimbat ierarhia pentru turul al doilea

PSD și PNL, în 24 noiembrie 2024, au pierdut 20,63% față de alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, din care, așa cum am arătat anterior, 16,77% este posibil și chiar probabil să fi mers, în alegerile prezidențiale, către Elena Lasconi și Mircea Geoană. Restul procentelor pierdute par să fi fost transferate la Călin Georgescu.

Dacă PNL și PSD ar fi fost dispuse să renunțe la orgolii și la cutuma potrivit căreia un partid mare are propriul candidat și dacă ar fi agreat să susțină un singur candidat, fie Marcel Ciolacu, fie Nicolae Ciucă, scorurile acestora ar fi ajuns, în primul tur de scrutin, la 2.591.612 voturi. Pe locul al doilea ar fi rămas Călin Georgescu, dar la o distanță considerabilă, cu 2.120.401 voturi.

Un astfel de tur doi ar fi resetat cu totul datele din acest moment, cu Călin Georgescu pe primul loc și Elena Lasconi pe locul al doilea.

Pe analiza votului, din punct de vedere politic, două treimi din voturile obținute de Mircea Geoană în 24 noiembrie provin din bazinele PSD și PNL, iar o treime din bazinul USR. De asemenea, jumătate din scorul obținut de Cristian Diaconescu provine de la PSD, iar jumătate de la PNL. Toate aceste voturi ar fi ajuns, în cazul unei finale a candidatului unic al PSD-PNL versus candidatul suveranist Călin Georgescu, la primul. Către același candidat comun al celor două partide mari ar fi mers și voturile USR, ale lui Ludovic Orban, ale Anei Birchall și ale lui Sebastian Popescu. De cealaltă parte, Călin Georgescu ar fi beneficiat, pe lângă voturile obținute în primul tur, de cele ale lui George Simion, ale lui Cristian Terheș, ale Alexandrei Păcuraru și ale lui Silviu Predoiu.

În aceste condiții, startul turului doi ar fi arătat net diferit de cel de astăzi. Candidatul comun al PSD-PNL ar fi început cursa cu 5.718.803 voturi, la cele 3.510.204 câte ar fi mers către Georgescu.

Speriat de aducerea USR la putere, electoratul social-democrat amenință cu migrarea către suveraniști

O finală Călin Georgescu – Elena Lasconi polarizează atât de mult electoratul, încât este imposibil de apreciat care va fi rezultatul din turul al doilea. Călin Georgescu intră în finală cu cel puțin 3.510.204 voturi, în timp ce Elena Lasconi ar putea strânge 3.949.043 de voturi la intrarea în cursă. Singurul loc de unde ar putea să mai ia voturi ar fi din bazinul PSD, însă lucrurile abia de aici se complică.

Alegerile parlamentare de ieri au stat exact sub acest mare semn de întrebare. Pe cine va susține PSD în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale? Va intra PSD la guvernare, împreună cu USR și cu PNL, după aceste alegeri? Iar de răspunsurile la aceste două întrebări ar putea depinde soarta alegerilor parlamentare, dar mai ales soarta PSD la aceste alegeri parlamentare.

PNL, prin vocea noului lider interimar, Ilie Bolojan, și-a exprimat susținerea necondiționată pentru Elena Lasconi în cel de-al doilea tur de scrutin. Rămâne de văzut dacă tot electoratul liberal rămas fidel în primul tur candidatului Nicolae Ciucă urmează să dea curs acestei chemări făcute de Bolojan.

 

Cum au răspuns votanții chemării de a alege cel mai mare partid din România

În schimb, în ceea ce privește electoratul PSD, aici situația este net complicată. Marcel Ciolacu a amânat luarea unei decizii cu privire la candidatul pe care PSD îl va susține în turul al doilea. De asemenea, atitudinea oscilantă a celor de la PSD cu privire la o viitoare guvernare a generat un adevărat val de „despărțiri” de partid în rândul propriului electorat.

„Jurnalul” a luat la mână mii de comentarii la postările de pe rețelele de socializare făcute de unii dintre liderii PSD care au încercat, în ultimele zile ale campaniei electorale, să-și mobilizeze electoratul la scrutinul de ieri. Iar replicile date de alegători sunt mai mult decât elocvente. Prezentăm câteva dintre aceste răspunsuri.

  • „Managementul PSD-ului a ales statul în genunchi, pupatul mâinilor și picioarelor lui Ursula, a lui Biden, slugărnicia în fața lui Zelenski, a ales Lasconi, războiul, USR. (...) Noi, cei mulți și tăcuți, am ales statul drepți, în picioare în fața oricui, UE, NATO, SUA; am ales familia tradițională, credința, România cu adevărat pe primul loc, am ales Pacea”.
  • „Noi alegem România, voi ați ales Ucraina, Bruxelles-ul ....combinațiile, șmenurile pe spatele poporului!”.
  • „Pesedeul a îngenuncheat în fața USR-ului. Este prima dată când nu vă voi vota! Să vă voteze useriștii cu care Marcel visează să guverneze!”.
  • Votanți PSD vor vota cu Dl Georgescu. În nici un caz cu Lasconi”.
  • Sper că nu vă aliați cu USR.... Așa cum ați făcut cu PNL, de acolo ni s-au tras toate relele. În rest toată stima pentru dumneavoastră, sănătate cât cuprinde alături de frumoasa familie”.
  • „Greșeala impardonabilă a conducerii actuale a PSD de lipire forțată de USR și PNL a creat nemulțumire la baza PSD-ului . Va fi partidul sancționat mâine. O mare greșeală dacă președintele o sa aibă partidul lui”.
  • „Va votez la parlamentare. Nu votez turul în 2. Nu am pe cine”.
  • „Ma mai gândesc la trădarea lui Ciolacu pentru Lasconi Poate vă votează ucrainienii, că de ei vă e milă”.
  • „Nu vrei USR la guvernare, dar nu votezi cu Georgescu, deci votezi cu Leana... Dacă PSD nu ia o poziție fată de turul II, veți avea o mare surpriza și la parlamentare...”.

 

„Ne-au dat m**e atâția ani, și acum să votăm Lasconi?”

 

  • „De ce nu veniți acum să ne spuneți poziția PSD față de prezidențiale??? Vă e frica de propriul electorat??? Cum naiba sa votam Lasconi-USR, cand ei ne-au dat m**e atâția ani??? De ce aveți atitudine lașă?? De-asta o să pierdem!!”.
  • „Nu vreau USR, nu vreau Lasconi, dar în PSD-ul lui Ciolacu nu mai am încredere! Anunțați public că nu o susțineți în turul 2, și mai aveți o șansă! (...) Nu vrem război, nu vrem lgbt și alte nenorociri!”.
  • „Sunt votant PSD dintotdeauna, dar de data asta nu știu ce să mai înțeleg.... (...) Îmi cereți ca duminică să consider USR ca fiind de porc, să votez PSD ca să nu ajungă USR la guvernare... Iar duminică pe 8 decembrie (la o săptămână distanță) să votez USR că e bun.... Nu vi se pare prosteală pe față? Dacă PSD sprijină Lasconi, ieșiți public și asumați-vă. Ce e jocul ăsta?”.
  • „Eu mă duc acum și votez pesede, mai conving încă 7-8 inși, dacă ne spuneți un singur lucru: de unde așteaptă telefon Ciolacu înainte de a-și îndruma fanii pentru turul 2? Nu c-ar conta ce zice Ciolacu, dar orișicât...”
  • „Noi nu vrem USR la guvernare. Dar nici președinte USR-ist. Asta nu înțelegeți dumneavoastră”.
  • „O susțineți pe Lasconi, adio PSD. Și suntem mulți...”.
  • „Vom vota PSD pe 1 decembrie și pe 2 decembrie va ieși unul dintre lideri și va anunța susținerea pentru Lasconi doar pentru să nu vi se pună eticheta de << putiniști >> sau << pro ruși >>???”.
  • „Nu vrem USR, dar nici să o susțineți pe doamna Lasconi!!”
  • „Fără USR!!! Vă sinucideți politic dacă sustineți USR”.
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri