Cele peste 20 de mii de prostituate produc o gaură în bugetele locale de miliarde de euro prin neplata amenzilor pe care acestea le încasează în urma meseriei declarate ilegale în România. Cei care ar trebui să colecteze aceste sume se declară legați de mâini și de picioare: prostituatele rău-platnice sunt imposibil de constrâns.
La ieșirea din București, pe marginea celei mai circulate artere din Capitală, DN1, o fată stă dreaptă la marginea trotuarului, urmărind cu privirea mașinile care se perindă prin fața ei. Nu e greu să o remarci dacă obișnuiești să treci pe acel drum. Fata e mai tot timpul acolo, de câțiva ani, fie iarnă, fie vară, pândind potențialii clienți, în haine mulate pe corp, făcând semne discrete şoferilor care par să o observe. Pentru cei care trec pe acolo, imaginea ei devine la fel de comună precum indicatorul de reducere a vitezei din dreptul Liceului Francez sau semafoarele din Otopeni. Nimeni nu pare să o poată dezlipi de pe trotuarul acela. Asta deși femeia practică o ilegalitate chiar lângă gardul Serviciului de Informații Externe și printre zecile de echipaje de poliție care tot supraveghează traficul pe cea mai aglomerată arteră din București.
Mercurialul de pe Centură
„Bună, pisu', vrei ceva?”; în geamul lateral al mașinii, apare o față cu fond de ten gros cât cartonul, o frunte lată, care pare și mai lată din pricina părului lins, prins pe spate într-o coadă scurtă. Ne privește cu doi ochi obosiți „Ce vrei? Oral, normal? Oral și normal, un milion. Numai oral - cincizeci”, o spune fără nicio expresie, ca o vânzătoare din piață întrebată cu cât dă roșiile. „O facem aici, mai în spate, la pădure”, zice și ne arată direcția de unde începe Pădurea Băneasa. Când îi spunem că suntem de la presă, răbufnește. „Las' că îți iau ție numărul de la mașină și sun la 112 și spun că ai vrut să mă violezi”. O cheamă Mihaela C., e din comuna ialomițeană Alexeni și e și cea mai mare datornică din localitatea ei. Din 2008 și până astăzi, a acumulat amenzi neplătite record, atât de mari că, dacă presupunem, prin absurd, că s-ar recupera vreodată banii de la ea, comunei sale i s-ar dubla bugetul anual.
Vecină cu spionii şi la vorbă cu poliţiştii
Am vrut să aflăm cum e posibil ca o persoană să practice prostituția de ani de zile, în același loc, fără ca autoritățile să o poată opri sau măcar obliga să se mute de lângă gardul Serviciului Român de Informații Externe. Și am cerut explicații Poliției Capitalei. Am solicitat să ne spună câte amenzi pentru prostituție a dat persoanei în cauză, arătând totodată că femeia se prostituează, în mod inexplicabil, la doi pași de mașini ale poliției, fără să pară că se ferește în vreun fel. Poliția Capitalei ne-a răspuns că nu sunt informații de interes public și înșiruie mai multe motive, printre care unele de-a dreptul comice: „Se exceptează de la accesul liber al cetățenilor următoarele informații: (...) informațiile privind activitățile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum și principiul concurenței loiale, potrivit legii, (...) informații din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoria informațiilor clasificate, potrivit legii”. Poliția Locală, în schimb, a fost mult mai cooperantă. Ne-a comunicat că doar în ultimul an și jumătate a aplicat persoanei în cauză 77 de amenzi pentru încălcarea legii. Majoritatea sunt date pentru „atragerea de persoane, sub orice formă, săvârșită în localuri, parcuri, pe străzi sau în alte locuri publice, în vederea practicării de raporturi sexuale cu acestea spre a obține foloase materiale, precum și îndemnul sau determinarea, în același scop, a unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte”. Pe lângă asta, a mai primit și amenzi pentru tulburarea liniștii publice.
Polițiștii locali însă sunt legați de mâini și de picioare atunci când vine vorba de a o opri pe femeie să practice prostituția. „Singura metodă legală aflată în prezent la îndemâna efectivelor Poliției Locale Sector 1 de a determina persoana respectivă să renunțe la ocupația sa este aplicarea dispozițiilor prevăzute de Legea pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice”, ni se spune. Adică, în afară de a completa la nesfârșit procese-verbale cu amenzi, nu pot face nimic altceva. Iar de încasarea amenzilor ar trebui să se ocupe primăria din comuna Alexeni, judeţul Ialomița.
Autorităţile ridică neputincioase din umeri
„Ce să-i fac? Nu are casă, nu are masă, nu are nimic, ce să îi iau?”, ridică din umeri primarul comunei Alexeni, Ion Cărbune. „Poliția ne zice: «Descurcați-vă!». Păi, ce să-i iau, măi frate, dacă nu are nimic, nimic?!”. Edilul cere unei angajate să-i calculeze repede suma pe care a acumulat-o din amenzi, că nu o mai știe nici el de când s-a întâmplat să îi tot crească de la an la an. Femeia îi așterne rezultatele pe o coală de hârtie și i le pune sub nas. „Ia uitați ce sumă are... deci... șapte miliarde??? Aoleu! Șapte-sute-șaizeci-și-una-de-mii-două-sute-patruzeci-și-opt!”, exclamă primarul, citind toată suma fără suflare. „Am discutat cu polițiștii de la București care o știu și care îi dau și câte două amenzi de câte zece milioane pe zi, una dimineața, alta seara. Mie îmi zic: «Noi ne facem datoria, ce ne interesează că voi nu recuperați banii». Ne-am gândit să o trimitem măcar la muncă în folosul comunității, dar de unde să o iau, că ea nu mai calcă pe aici, a venit doar acum câțiva ani când și-a făcut buletinul. Nu dă pe la noi, stă pe la proxeneți prin Capitală, sau știu eu unde”.
Mihaela C. a primit prima amendă pentru prostituție în 2008, pe când avea doar 15 ani. Părinții ei sunt alcoolici, care locuiesc într-un bordei neelectrificat. Mai au alți trei copii, un băiat de 14 ani, o fată de 11 și una de trei. Autoritățile deja au decis că cei doi nu pot avea grijă de copiii pe care îi mai au și i-au dat în plasament la bunica maternă. „Părinții sunt niște bețivi ordinari, dorm prin șanțuri, nu au curent electric, nu au nimic. Bunicii, în schimb, sunt niște țărani cu frica lui Dumnezeu”, rezumă primarul.
Cazul Mihaelei nu este unul singular. Potrivit Institutului Național de Statistică, în România sunt 20 de mii de prostituate. Nu se știe câte amenzi au primit acestea la un loc, că nu există asemenea date centralizate, dar dacă am presupune că toate prostituatele din țară au acumulat amenzi similare Mihaelei C., ar rezulta o sumă de-a dreptul fabuloasă: 5 miliarde de euro.
„Singura metodă legală aflată în prezent la îndemâna efectivelor Poliției Locale Sector 1 de a determina persoana respectivă să renunțe la ocupația sa este aplicarea dispozițiilor prevăzute de Legea pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice” Poliţia Locală
20.000 de prostituate figurează în “statisticile oficiale”. Numărul exact nu este însă cunoscut, poate fi dublu. Nicio insituţie a statului nu vrea să-şi asume o astfel de “industrie”
În actualul Cod Penal, care a intrat în vigoare la 1 februarie 2014, prostituţia nu mai este incriminată. Practicarea celei mai vechi meserii din lume nu mai este pedepsită cu închisoarea, ci doar cu o amendă. Doar proxenetismul şi traficul de persoane în scopul exploatării sexuale sunt considerate infracţiuni pedepsite cu închisoarea.