Deși sondajele de opinie arată că doi din trei francezi se opun schimbărilor, guvernul intenționează să treacă prin Adunarea Națională reformele legate de pensionare, săptămâna viitoare. Neavând majoritate în parlament, executivul are nevoie însă și de voturile republicanilor.
Jean-Luc Mélenchon, liderul de extremă stângă, a spus că Franța se află într-un moment crucial și a prezis un număr și mai mare de manifestanți decât în prima zi de proteste, din 19 ianuarie, când în stradă au fost milion de oameni. Acum sunt așteptate manifestații în toată țara, 11.000 de polițiști fiind deja desfășurați în orașe.
Doar metroul condus de „roboți” nu are probleme
Au existat perturbări severe ale transportului în zona Parisului, numai o treime dintre trenurile de mare viteză mai funcționând și doar cele două linii de metrou automate, fără manipulant, circulând normal. Confederația Generală a Muncii (CGT), una dintre cele mai mari centrale sindicale din Franța, a anunțat că cel puțin trei sferturi dintre muncitori au întrerupt lucrul în marile rafinării de petrol și depozitele de combustibil TotalEnergies.
La rândul său, unul dintre principalele sindicate ale profesorilor a informat că jumătate dintre profesorii din grădinițe și școli primare vor fi în grevă. Elevii de liceu au organizat proteste în fața unor școli, iar studenții au spus că vor ocupa universitatea Sciences Po din Paris în sprijinul greviștilor.
13 miliarde în minus și deficit de personal
Guvernul a anunțat că s-ar putea să rediscute unele detalii ale reformei, dar a refuzat să cedeze în privința principalului obiectiv - cel al creșterii vârstei de pensionare cu doi ani.
Economistul Philippe Aghion spune că reformele sunt necesare, deoarece Franța a avut un deficit structural de aproximativ 13 miliarde de euro și creșterea vârstei de pensionare ar contribui, de asemenea, la creșterea ratei de angajare.
„Aceasta va oferi guvernului credibilitate pentru a face unele investiții pe care trebuie să le facă în învățământ, în sistemul sanitar pe care trebuie să-l îmbunătățească și mai multe investiții în inovare și industrializare ecologică”, a spus Philippe Aghion pentru BBC.
Mulţi francezi simt că munca este din ce în ce mai dureroasă. Nu este că nu vor să lucreze, nu vor să lucreze în aceste condiţii.
Politologul Bruno Palier, declarație pentru BBC